Tuesday, March 29, 2011

Κραυγή αγωνίας για τον Τάσο Ζωγράφο

 
«Κάντε κάτι να σωθεί ο Τάσος! Να μεταφερθεί επειγόντως στην Αθήνα». Η σύζυγος του σημαντικού μας σκηνογράφου Τάσου Ζωγράφου (φωτ.) λύγισε βλέποντας τον άντρα της διασωλημένο χθες στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Καρδίτσας και έστειλε σήμα κινδύνου.

Ο 85χρονος ζωγράφος πάσχει από πολυοργανική ανεπάρκεια και η κατάστασή του εμπνέει ανησυχία στους θεράποντες γιατρούς του.

Ο μεγάλος καλλιτέχνης βρέθηκε στην Καρδίτσα αποδεχόμενος την πρόσκληση να είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Την τρίτη ημέρα και ενώ οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ ήταν σε εξέλιξη αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου νοσηλεύεται για περισσότερο από μία εβδομάδα. Η κατάσταση, όμως, της υγείας του επιδεινώθηκε από χθες.

Ο Τάσος Ζωγράφος είναι δημιουργός χαμηλών τόνων. Προτιμά να μιλά μέσα από το έργο του, που είναι σημαντικό. Μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη και άρχισε να δημιουργεί ήδη από τα χρόνια της εξορίας του στη Μακρόνησο.

Ορμώμενος από τον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου, σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια σε περισσότερες από διακόσιες ταινίες, εκατόν πενήντα τουλάχιστον θεατρικά έργα και εβδομήντα τηλεοπτικές σειρές. Ως ζωγράφος είχε οργανώσει δέκα ατομικές εκθέσεις, ενώ είχε πολλές συμμετοχές σε ομαδικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συνεργάστηκε με όλους τους πρωταγωνιστές της επονομαζόμενης «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου, όπως με τη Βουγιουκλάκη, τον Μπάρκουλη, τον Βέγγο (που τον γνώρισε καλά από τα χρόνια στη Μακρόνησο). Είχε αποσπάσει πέντε βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ένα κρατικό και δύο βραβεία της τηλεόρασης.
  • ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ, Espresso,

No comments: