Friday, April 1, 2011

Διάλογοι σε κοινή θέα

Δύο ατομικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης περιμένουν τους θεατές του Εθνικού Θεάτρου. Στα φουαγιέ της Νέας και της Κεντρικής Σκηνής του Τσίλερ παρουσιάζονται έργα του Αγγελου Παπαδημητρίου και του Κωστή Βελώνη, σε «Κοινή θέα».
«Η υπόσχεση της ευτυχίας» του Κωστή Βελώνη Ετσι ονομάζεται ο «διάλογος» του θεάτρου με τις εικαστικές τέχνες, που για τέταρτη χρονιά φιλοξενεί η πρώτη κρατική σκηνή. Την επιμέλεια έχουν οι Ελένη Κούκου και Κατερίνα Τσέλου.
Ο Αγγελος Παπαδημητρίου είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες καλλιτέχνες. Ανθρωπος με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία, κινείται με άνεση σε διαφορετικούς χώρους της τέχνης: θέατρο, τραγούδι, εικαστικά εναλλάσσονται και συμπληρώνουν το ένα το άλλο, συστήνοντας ένα έργο πλούσιο και πολύπλευρο, που χαρακτηρίζεται ωστόσο από συνεκτικότητα. Η θεατρικότητα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του εικαστικού του έργου, τόσο στην έκφραση όσο και στη σχέση του με το κοινό. Τα γλυπτά του έχουν σχεδόν μια μελοδραματική ομορφιά.
Συχνά θυμίζουν παλιομοδίτικα, πορσελάνινα μπιμπελό ή κιτς γλυπτά με διφορούμενο χαρακτήρα. Ισορροπεί τέλεια το χιούμορ και την ειρωνεία με την ομορφιά και το κιτς. Χρησιμοποιεί σύμβολα συνδεδεμένα με την ιστορία της τέχνης, την παράδοση ή τη θρησκεία, και έννοιες, όπως η αισθητική, και κάνει κριτική στα στερεότυπα της σύγχρονης κοινωνίας και τους μηχανισμούς που τα επιβάλλουν.
Στο φουαγιέ του Α' εξώστη της Κεντρικής Σκηνής παρουσιάζονται γλυπτά από διάφορες περιόδους της δουλειάς του. Η έκθεση συμπίπτει και με τη συμμετοχή του στην παράσταση του Εθνικού «Συρανό ντε Μπερζεράκ», που σκηνοθετεί στην Κεντρική Σκηνή ο Νίκος Καραθάνος.
Ο Κωστής Βελώνης είναι, επίσης, από τους πιο ενδιαφέροντες και σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Χρησιμοποιεί για τη δημιουργία των αφαιρετικών γλυπτών και εγκαταστάσεών του υλικά απλά, ευτελή, με κυρίαρχο το ξύλο. Με φορμαλιστικές αναφορές στην ιστορία της τέχνης, και πιο συγκεκριμένα στην εικαστική γλώσσα των avant-garde κινημάτων του 20ού αιώνα, ενσωματώνει στα έργα του στοιχεία ποιητικά. Απευθύνεται στον θεατή σε δύο επίπεδα, πλέκοντας τις προσωπικές του αφηγήσεις με μια ιστορική, κοινωνική, πολιτική κριτική, με κεντρικό άξονα τις ανεκπλήρωτες ουτοπίες της εποχής του μοντερνισμού.
Η ειρωνεία και το χιούμορ που αποκαλύπτεται συχνά από τη σχέση των έργων με τους τίτλους, τονίζουν τον διττό τους χαρακτήρα. Καταφέρνει με ανεπιτήδευτο τρόπο να «μιλήσει» για θέματα όπως η ιστορία και η πολιτική, χωρίς να στερεί από τα έργα του τον λυρισμό και τον ρομαντισμό. Στο φουαγιέ της Νέας Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος» παρουσιάζεται μια σειρά από καινούργια έργα του.
* Είσοδος στην «Κοινή θέα»: δωρεάν. Ημέρες και ώρες παραστάσεων. Εως 15 Μαΐου.

No comments: