Thursday, March 31, 2011

Πέταξε σαν κύκνος ο Τσικληρόπουλος

 
Ο κύκνος πέταξε μακριά και απελευθερώθηκε από τα εγκόσμια, τα επίγεια... Από τους πλέον γνωστούς νεοέλληνες συγγραφείς, ο Μπάμπης Τσικληρόπουλος άφησε για πάντα αυτόν τον κόσμο χθες το πρωί στα 72 του χρόνια. Ξεψύχησε σε ένα κρεβάτι του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ.

Ο κύκνος για τον Μπάμπη ήταν σύμβολο ομορφιάς. Και το πέταγμά του συμβόλιζε «το πέταγμα της ψυχής προς την ελευθερία, στην ομορφιά της φύσης, στον έρωτα. Σε ό,τι χάσαμε στον σύγχρονο τρόπο ζωής με τις μεγάλες ταχύτητες για το κυνήγι της καριέρας». Αυτές τις σκέψεις του είχε εκμυστηρευτεί στον σκηνοθέτη Νίκο Τζίμα, με τον οποίο συνεργάστηκε επί επτά μήνες για τις τελευταίες λεπτομέρειες του σεναρίου του Τσικληρόπουλου «Το πέταγμα του κύκνου», διεθνής συμπαραγωγή που έσπασε ταμεία στους κινηματογράφους και είναι το κύκνειο άσμα του σημαντικού συγγραφέα και ποιητή.

Ο Μπάμπης Τσικληρόπουλος είχε καταπέσει τον τελευταίο καιρό. Τον είχε κλονίσει ο θάνατος της μιας του αδελφής, που της είχε μεγάλη αδυναμία και τη φρόντιζε μέχρι το τέλος. «Ηταν εξαίρετος συνεργάτης, πολύ σπουδαίος συγγραφέας, βαθιά άνθρωπος και γνώστης του πολύ καλού κινηματογράφου. Πίστευε ακράδαντα ότι γινόμαστε πιο όμορφοι και πιο αληθινοί κοντά στη φύση. Γι’ αυτό και έζησε για μεγάλο διάστημα στο Πήλιο» δήλωσε στην «Espresso» ο Νίκος Τζίμας.

Ο Μπάμπης Τσικληρόπουλος γεννήθηκε το 1939 στον Πύργο της Ηλείας. Από πολύ νεαρή ηλικία άρχισε να γράφει. Ηταν τύπος μποέμ, ευαίσθητος και όλη του τη ζωή αναζητούσε την πεμπτουσία της ζωής σε ομορφιές που οι γύρω του προσπερνούσαν. Θαμώνας στα μπαράκια των Εξαρχείων, οι φίλοι τον θυμούνται να μιλά για ποίηση και να αναλύει στους νέους που τον περιτριγύριζαν προαιώνιες αξίες.

Αφησε το χνάρι του στο νεοελληνικό θέατρο δίνοντας σημαντικά έργα που παρουσιάστηκαν στο κρατικό και το ελεύθθερο θέατρο. Εγραψε σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, αλλά και μυθιστορήματα και νουβέλες. Εγραψε επίσης στίχους και τραγουδήθηκαν οι ιδέες του. Τα πιο γνωστά του έργα είναι «Μην ξεχαστώ και δε γυρίσω», «Η Οδύσσεια του Μήτσου», «Στην άκρη της πόλης», «Ωχ, τα νεφρά μου», «Τα εφτά θαύματα του υπόκοσμου», «Περιμένοντας τη βροχή» και «Ο βαρόνος».

Ο Μπάμπης Τσικληρόπουλος έχει υπογράψει τους στίχους και σε ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια, την «Ελένη» του Θάνου Μικρούτσικου, που ερμήνευσε μοναδικά η Χάρις Αλεξίου. «Ζούμε σε έναν κόσμο μαγικό που υποχθόνια δουλεύει σε μοναδικό σκοπό». Σε αυτόν τον στίχο ίσως περικλείεται όλο το παράπονό του για τον κόσμο.

Οι φίλοι του θα τον αποχαιρετήσουν σήμερα στις 4.00 το απόγευμα στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ, Espresso,

No comments: