Tuesday, March 29, 2011

Πέθανε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

  • NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 15:46
    Τελευταία Ενημέρωση : 29/03/2011 21:52
Εφυγε από τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε ηλικία 89 ετών, μετά από δίμηνη νοσηλεία στην Εντατική.
Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο το 1922. Τέλειωσε το γυμνάσιο και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έζησε έγκλειστος στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μαουτχάουζεν στην Αυστρία.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1950 με το έργο «Χορός πάνω στα στάχυα», γνωστός όμως έγινε με τα επόμενα έργα και κυρίως με την «Αυλή των θαυμάτων» (1957).
Παράλληλα, έγραψε τα σενάρια για τις ταινίες Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, Ο Δράκος και Το ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου, Το αμαξάκι του Ντίνου Δημόπουλου, ενώ σε δικό του σενάριο σκηνοθέτησε και το Κανόνι και τ' αηδόνι.
Ασχολήθηκε ακόμη με τη στιχουργική, σε συνεργασία με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις (Παραμύθι χωρίς όνομα), ο Μίκης Θεωδοράκης (Μαουτχάουζεν), ο Νίκος Μαμαγκάκης (Ο κύκλος με την κιμωλία).
Στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης θα ψαλεί το Σάββατο, στις 11.30 π.μ., η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και θα ακολουθήσει η ταφή του, στο δεύτερο νεκροταφείο της Αθήνας.
  • Κ. Παπούλιας: Σημείο αναφοράς το πολυσήμαντο έργο του
«Mε βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η μοναδική προσφορά του στην Τέχνη και η καθοριστική συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στους αγώνες για τη Δημοκρατία αφήνουν μια ανεκτίμητη κληρονομιά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η ζωή και το πολυσήμαντο έργο του θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και για τις επόμενες γενιές» συμπλήρωσε ο κ. Κάρολος Παπούλιας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.
  • Γ. Παπανδρέου: Μας έκανε περήφανους
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη δήλωσή του τόνισε: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας σπουδαίος Έλληνας. Ανθρωπος του πολιτισμού, μα και ένας φλογερός αγωνιστής της Αντίστασης που δεν κάμφθηκε ποτέ, ούτε καν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν. Θεατρικός συγγραφέας με αξεπέραστο έργο. Κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Αφηγήθηκε με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό την πορεία και τη ζωή των Ελλήνων. Κατάφερε όπως κάνεις άλλος να συνθέσει τις δυσκολίες, τον αγώνα αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του Ελληνικού λαού. Το έργο του και η πνευματική του κληρονομιά μας έκανε περήφανους και ανήκει σ� όλους τους Έλληνες. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
  • ΥΠΠΟΤ: Μεγάλη απώλεια
Τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του Ιάκωβου Καμπανέλλη εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίζοντας τον ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς της μεταπολεμικής γενιάς.
«Εδωσε νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο και καθόρισε το ύφος του, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τη διεθνή θεατρική σκηνή» τονίζεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.
«Η απώλεια του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι μεγάλη όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και για όλο τον ελληνικό λαό που αγάπησε τα έργα του βαθιά» καταλήγει.
  • Κ.Θ.Β.Ε.: Πενθούμε τον "πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου"
«Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πενθεί, μαζί με όλη τη χώρα και όλους τους έλληνες πολίτες, τον "πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου" Ιάκωβο Καμπανέλλη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κ.Θ.Β.Ε., εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια στους δικούς του και την οδύνη του για την απώλεια ενός σπουδαίου συγγραφέα και ανθρώπου, σε αυτές κρίσιμες στιγμές που ζούμε.
  • Μίκης Θεοδωράκης: Θρηνώ το φίλο, το συνεργάτη, τον άνθρωπο
«Η είδηση για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με χτύπησε σαν κεραυνός. Όταν έχεις ζήσει μαζί του, τόσο στενά δεμένος από την εφηβεία σου, νοιώθεις μέσα σου ένα κενό, σαν να έχεις χάσει ένα κομμάτι του εαυτού σου. ’λλοι θα μιλήσουν για τη μεγάλη του αξία και την ανυπολόγιστη προσφορά του στην Τέχνη και ειδικά στο θέατρο. Εγώ θρηνώ τον φίλο, τον συνεργάτη και τον άνθρωπο, που ομόρφυνε με τα έργα του τη ζωή μας». Τα παραπάνω δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης για την απώλεια του Ιάκωβου Καμπανέλη.
  • Αντ. Σαμαράς: Φτωχότερος ο πολιτισμός
«Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μετοίκησε σήμερα στη «γειτονιά των αγγέλων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
«Φεύγοντας» πρόσθεσε «αφήνει σε όλους μια πλούσια πολιτική παρακαταθήκη. Αφήνει, όμως, τον πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα πολύ φτωχότερα. Ο πνευματικός κόσμος χάνει έναν αυθεντικό εκπρόσωπό του. Αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω το μέγεθος της απώλειας. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
  • ΚΚΕ: Το έργο του θα μείνει στην ιστορία του θεάτρου
Τη λύπη του για το θάνατο του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του εξέφρασε το ΚΚΕ
«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας σημαντικός δημιουργός. Στην συγγραφική του δημιουργία εμπνεύστηκε από τα προβλήματα και τα όνειρα του λαού, την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, την αντίσταση στον κατακτητή, που τη φρίκη της πολιτικής του έζησε, με χιλιάδες άλλους κρατούμενους, στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Όπως επισημαίνει, «ιδιαίτερη υπήρξε η συνεισφορά του στην ανάπτυξη του ελληνικού θεατρικού λόγου. Επεξεργάστηκε σε βάθος τις παραδόσεις και τα προβλήματα της θεατρικής γραφής, οδηγώντας το ελληνικό θέατρο από τον Ξενόπουλο στην ωρίμανσή του. Το έργο του θα μείνει στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου».
  • Αλ. Τσίπρας: Ανυπόφορο κενό
«Με μεγάλη λύπη αποχαιρετούμε από τη ζωή, έναν σπουδαίο άνθρωπο. Τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Τον αγωνιστή που πλήρωσε τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, με τον εγκλεισμό του στο φασιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Μαουτχάουζεν» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας. «Σε μία εποχή που οι αξίες οπισθοχωρούν, ο θάνατος του Ιάκωβου Καμπανέλλη δημιουργεί στην ελληνική ζωή ένα ανυπόφορο κενό» πρόσθεσε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του «στους συγγενείς του, σε όλους και όλες που τον αγάπησαν πολύ».
  • Φ. Κουβέλης: Πολύ πιο φτωχά τα ελληνικά γράμματα
«Τα ελληνικά γράμματα είναι πολύ πιο φτωχά από σήμερα» δήλωσε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε: «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας σημαντικός Έλληνας, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, γνήσιος πατριώτης και δημοκράτης. Πολυτάλαντος, σφράγισε με το έργο του τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Θα τον κρατάει πάντα ζωντανό η μεγάλη του προσφορά και το έργο του. Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
  • Ντ. Μπακογιάννη: Η απώλεια είναι μεγάλη
«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενός κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και δημοσιογράφου που διακρίθηκε όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Η απώλεια του είναι μεγάλη για όλους όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό που αγάπησε τα έργα του. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» πρόσθεσε.

No comments: