Tuesday, March 29, 2011

Βαριά ονόματα στην οντισιόν για την "Οδύσσεια"

 
Κι όμως, σπουδαίοι μας ηθοποιοί, όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Δημήτρης Πιατάς, η Ρένη Πιττακή, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Δημήτρης Λιγνάδης κ.ά. δεν δίστασαν να περάσουν από οντισιόν! Οπως επίσης και συνθέτες όπως ο Στέφανος Κορκολής και ο Νίκος Πλάτανος!

Ολο το ελληνικό θέατρο στην οντισιόν για την «Οδύσσεια»! Οι πιο σημαντικοί πρωταγωνιστές του θεάτρου μας δέχτηκαν να τεθούν υπό την κρίση του Μπομπ Ουίλσον, του διάσημου Αμερικανού δημιουργού που θα σκηνοθετήσει τη μεγάλη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Η «Οδύσσεια» αναμένεται ως το πιο σημαντικό θεατρικό γεγονός της επόμενης σεζόν στο οποίο επενδύει η πρώτη κρατική σκηνή της χώρας σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Περίπου είκοσι βασικοί ρόλοι, με πρώτον αυτόν του «Οδυσσέα», αλλά και πολλοί άλλοι, όλοι σημαντικοί.

Η οντισιόν ήταν «κλειστή» και όσοι συμμετείχαν είχαν ειδοποιηθεί. Η πρώτη επιλογή δηλαδή έγινε από τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Η συμφωνία ήταν «να κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό» και οι ηθοποιοί να μην αναφερθούν καθόλου στο γεγονός. Η οντισιόν έγινε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και ήταν παρόντες, εκτός από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Χουβαρδά και όλα τα υπόλοιπα μέλη της διεύθυνσης.

«Θα έλεγα όχι σε μια περίοδο απέραντης κρίσης; Κι ύστερα εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου ψώνιο. Ο Ουίλσον είναι τεράστιος!» δηλώνει στην «Espresso» γνωστός πρωταγωνιστής. Οσοι πάντως πήραν μέρος συμφωνούν στο ότι «η διαδικασία ήταν άψογη, καθώς ο Μπομπ Ουίλσον είναι ένας ιδιαίτερα ευγενής άνθρωπος με σπάνια κουλτούρα, αλλά απροσπέλαστος».

Ανάμεσα στους ηθοποιούς που συμμετείχαν είναι κορυφαία ονόματα, όπως αυτό του Νικήτα Τσακίρογλου, που εκτός από σπουδαίος πρωταγωνιστής υπήρξε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Λυδίας Κοονιόρδου, της Λυδίας Φωτοπούλου, της Φιλαρέτης Κομνηνού, της Μαρίας Σκούντζου, του Δημήτρη Πιατά, του Δημήτρη Λιγνάδη, της Μαρίας Ναυπλιώτου, της Ρένης Πιττακή, της Παναγιώτας Βλαντή, του Νίκου Ψαρρά, του Σταύρου Ζαλμά, του Αντώνη Καφετζόπουλου, του Ακη Σακελλαρίου, του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, της Στεφανίας Γουλιώτη, της Λένας Παπαληγούρα κ.ά.

Πέντε συνθέτες κλήθηκαν επίσης από το Εθνικό για την μουσική της παράστασης. Ο Στέφανος Κορκολής, ο Σταύρος Λάντσιας, ο Θοδωρής Οικονόμου, ο Νίκος Πλάτανος και ο Διονύσης Μαλλούχος. Με όσους δεν πρόλαβε να συναντηθεί ο Μπομπ Ουίλσον, πήρε μαζί του τα CD τους για να τα ακούσει.

Βέβαια υπήρξαν και εκείνοι που είπαν «όχι» από την αρχή στο τηλεφώνημα που τους έγινε από το Εθνικό Θέατρο. Οπως ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Αμαλία Μουτούση, η Πέμυ Ζούνη, η Κατερίνα Λέχου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Δημήτρης Ημελλος, η Ναταλία Δραγούμη, η Τζένη Ρουσσέα, ο Στέλιος Μάϊνας, ο Γιάννης Βούρος, ο Χρήστος Λούλης κ.ά.

ΧΡΥΣΑ ΔΟΤΣΙΟΥ, Espresso,

No comments: