Saturday, April 2, 2011

Σε κλίμα βαθιάς θλίψης το τελευταίο αντίο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας πέθανε σε ηλικία 89 ετών
Το ύστατο χαίρε στον Ιάκωβο Καμπανέλλη είπαν το πρωί του Σαββάτου συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα στην κηδεία του που έγινε σε κλίμα βαθιάς θλίψης στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών. Για «τον δημοκράτη, τον ποιητή και τον άνθρωπο» μίλησε ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος που έδωσε το παρόν στην κηδεία του. Ο καθηγητής Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Πλάτωνας Μαυρομούστακος τον ευχαρίστησε για όσα μας έχει προσφέρει και ο κριτικός θεάτρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος τον χαρακτήρισε «παλμογράφο-χαρτογράφο της πραγματικότητας».

Τον παρόν στην κηδεία του έδωσαν επίσης ο Τηλέμαχος Χυτήρης μαζί με τη Μαρία Φανταντούρη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η υφυπουργός Άννα Νταλάρα και ο Γιώργος Νταλάρας, οι βουλευτές Απόστολος Κακλαμάνης και Φωτεινή Πιπιλή, ο Μανώλης Γλέζος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Άγγελος Δεληβορριάς, ο Παναγιώτης Τέτσης, η Κική Δημουλά και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανώλης Μαργαρίτης, ο οποίος έφερε χώμα από τη γη που γεννήθηκε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Μεταξύ άλλων, στεφάνια έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ.Παπούλιας ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής Φ.Πετσάλνικος, ο υπουργός Πολιτισμού,  Π.Γερουλάνος, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λ. Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρας, η Ακαδημία, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Θέατρο Τέχνης, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων και Ελλήνων Σκηνοθετών.

O Ιάκωβος Καμπανέλλης πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου, μετά από δίμηνη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου «Υγεία».

No comments: