Tuesday, March 29, 2011

Ο Tim Crouch στο BIOS: Γνωριμία με την αγγλική περφόρμανς


  • Έναν από τους σημαντικότερους Βρετανούς περφόρμερ, τον Tim Crouch, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το αθηναϊκό κοινό από αύριο και για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο χώρο του Bios, με τη συμβολή του Βρετανικού Συμβουλίου. Ο Tim Crouch πρωτοεμφανίστηκε στο Showcase του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2003 και έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους ιδιοφυέστερους εκπροσώπους του πειραματικού θεάτρου της Βρετανίας, το έργο του οποίου αποδομεί και διερευνά την ίδια την τέχνη της περφόρμανς.
  • Στις παραστάσεις που θα δώσει στην Αθήνα, ο Tim Crouch θα παρουσιάσει τα έργα του My Arm (30-31/3) και An Oak Tree (1-2/4). Το πρώτο, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2003, αφηγείται την ιστορία μιας κενής χειρονομίας, την απόφαση ενός δεκάχρονου παιδιού να κρατήσει το χέρι υψωμένο πάνω από το κεφάλι του, μια απόφαση την οποία τηρεί πάνω από τριάντα χρόνια. Κι όμως αυτή τη χωρίς νόημα χειρονομία "έχει αποκτήσει τόση σημασία, που με τσακίζει»... εξομολογείται ο πρωταγωνιστής της ιστορίας.
  • To An Oak Tree (2005) είναι μια παράσταση για δύο. Έναν πατέρα που χάνει την κόρη του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και για να αντιμετωπίσει την απώλεια νομίζει πως η κόρη του είναι το δέντρο δίπλα στο οποίο σκοτώθηκε, και ένας υπνωτιστής, ο υπαίτιος του δυστυχήματος, που έχει πια χάσει πια την ικανότητά του να υπνωτίζει. Για τον πρώτο κάθε τι αναπαριστά κάτι άλλο. Για τον δεύτερο όλα είναι πλέον ακριβώς αυτά που φαίνονται... Ο υπνωτιστής είναι ο Tim Crouch. O πατέρας είναι ένας διαφορετικός κάθε φορά ηθοποιός, που ανεβαίνει κάθε φορά στη σκηνή χωρίς να έχει δει ή να έχει διαβάσει το έργο στο οποίο θα παίξει εκείνο το βράδυ... [Η ΑΥΓΗ: 29/03/2011]

No comments: