Wednesday, March 30, 2011

Δύο άνδρες και μία γυναίκα βιώνουν τη σκληρότερη εμπειρία της ζωής τους

  • της ΛΟΥΙΖΑΣ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ ΤΟ ΒΗΜΑ: 29/03/2011, 21:05 Θέατρο - Προτάσεις
Ο Μιχάλης Οικονόμου, η Μαρία Κίτσου και ο Ομηρος Πουλάκης από την παράσταση «Τα ορφανά»



Νύχτα τρόμου
Δύο άνδρες και μία γυναίκα βιώνουν τη σκληρότερη εμπειρία της ζωής τους

«Ορφανά» (2009) του Ντένις Κέλι στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου, Μαρία Κίτσου, Ομηρος Πουλάκης

Αξίζει να καταπατήσουμε τις αρχές μας προκειμένου να προστατέψουμε ό,τι θεωρούμε πιο σημαντικό; Ολα αλλάζουν για τη ζωή ενός ζευγαριού, όταν την ώρα που απολαμβάνουν το δείπνο στην ασφάλεια του σπιτιού τους εμφανίζεται ξαφνικά ο αδελφός της γυναίκας με τη μπλούζα του γεμάτη αίματα. Που βρισκόταν; Τι του συνέβη; Τι προσπαθεί να κρύψει;

Καλογραμμένα, ζουμερά, τα «Ορφανά» θίγουν σύγχρονα ζητήματα βίας και ρατσισμού με τρομερή αμεσότητα (όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης στο σημείωμά του: «νομίζεις ότι γράφτηκε για την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα»). O άγγλος συγγραφέας εξετάζει τις συνθήκες πίεσης υπό τις οποίες ακόμη και οι καλύτεροι από εμάς μπορούμε να βγάλουμε στην επιφάνεια τον χειρότερο εαυτό μας. Μέσα σε ολόλευκο σκηνικό με ελάχιστα έπιπλα η κλονισμένη οικογένεια κονταροχτυπιέται μέχρι τελικής πτώσης. Οι σχέσεις διαγράφονται σταδιακά, επώδυνα, ώσπου να γίνουν ανυπόφορες.

Η Μαρία Κίτσου είναι εξαιρετική: η ευαισθησία της σε γοητεύει, το πάθος της σε διαπερνά. Ο Ομηρος Πουλάκης πλάθει ένα πειστικότατο πορτρέτο του «προβληματικού» αδελφού, αιχμαλωτίζοντας τη σύνθετη φύση του ήρωα. Πιο μετριοπαθής, ο Μιχάλης Οικονόμου σκιαγραφεί με ευκρίνεια τον «κανονικό» άνθρωπο, οι αντιστάσεις του οποίου λιώνουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

>>>> ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος. Τηλ. 210 92 12 900.

Τρέλες με κουβέρτες
Γασκόνοι που κυλιούνται σε στρώματα, ένας ζαχαροπλάστης-γκέισα, και ένας κακός δούκας που ντύνεται γυναικεία

«Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόν Ροστάν στο Εθνικό Θέατρο
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Κοσμάς Φοντούκης, Λένα Κιτσοπούλου

Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η ξέφρενη πρόοδος της τεχνολογίας προκαλεί πονοκέφαλο στη σύγχρονη κοινωνία, ο Εντμόν Ροστάν επιστρέφει στις μέρες των ρομαντικών ποιητών, των ερωτικών επιστολών και των γενναίων πατριωτών. Ανασταίνει τον Συρανό ντε Μπερζεράκ, έναν ξεχασμένο, αντισυμβατικό συγγραφέα του 17ου αιώνα, και καλεί το θεατρόφιλο κοινό σε παραμυθένια απόδραση. Μια «ηρωική κωμωδία» χαρακτήρισε το έργο ο δημιουργός του και πράγματι στο πρόσωπο του Συρανό συναντιούνται και μονοιάζουν αντίθετες δυνάμεις: η σοβαρότητα και το πάθος του πιστού αγωνιστή μαζί με το σπινθηροβόλο, ελεύθερο πνεύμα του ασυμβίβαστου ποιητή.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος κατάφερε με επιτυχία να αναδείξει τις δύο αυτές ζωτικές διαστάσεις. Ο ίδιος ενσαρκώνει με θαυμαστή αφοσίωση τον πρωταγωνιστικό ρόλο: το δόσιμο του είναι τόσο έντονο, η φωνή του γεμίζει ρωγμές κάθε φορά που αφήνει το συναίσθημα να ποτίσει το λόγο του. Ο Αγγελος Παπαδημητρίου εκφράζει το αντίπαλον δέος, όχι τόσο επειδή κρατάει τον ρόλο του «κακού» Δούκα ντε Γκις, όσο επειδή εμπλουτίζει την παράσταση με όλο το αναρχικό, εκλεπτυσμένα ντανταϊστικό πνεύμα που φέρει ως καλλιτέχνης.

Από τα μεγαλύτερα ατού της παράστασης ο χορός των νεαρών αγοριών-γασκόνων που χορεύουν αμέριμνα, κάνουν τρέλες με γούνες, τυλίγονται με φλοράλ κουβέρτες και κυλιούνται στα στρώματα προσφέροντας νότες δροσιάς και ελαφρότητας.

Υποτονικός και αδιάφορος ο Χρήστος Λούλης στον ρόλο του Κριστιάν. Η Λένα Κιτσοπούλου καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες αλλά αδυνατεί να εμπνεύσει με τη «χύμα» προσέγγισή της.
Σε γενικές γραμμές, μια παράσταση-απόλαυση.

>>>>ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα. Τηλ. 210 52 88 100

Στους δύο τρίτος δεν χωρεί

Η απειλητική αβεβαιότητα που γεννά η εισβολή ενός «ξένου» θέτει σε δοκιμασία τη σχέση δύο αδελφών

«Ο επιστάτης» του Χάρολντ Πίντερ στο Απλό Θέατρο
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας
Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Λαέρτης Βασιλείου, Χάρης Φραγκούλης

Ο νεαρός Αστον περιμαζεύει τον άστεγο Ντέιβις από τους κρύους δρόμους του Λονδίνου. Ο Ντέιβις δεν πιστεύει στην καλή του τύχη, ειδικά όταν την επομένη του γίνεται πρόταση να αναλάβει ρόλο επιστάτη. Κι ενώ όλα δείχνουν ευνοϊκά, εμφανίζεται ξαφνικά ο αδελφός του Αστον με τη δική του, μυστηριώδη ατζέντα. Ποιο από τα δύο αδέλφια έχει το πάνω χέρι; Με ποιον πρέπει να συμμαχήσει ο Ντέιβις για να κρατήσει τη θέση του;

Ακόμη και αν δεν καινοτομεί σε κανένα επίπεδο _ ειδικά το σκηνικό «σαβούρας» είναι πια χιλιοειδωμένο _, η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας καταφέρνει να οικοδομήσει έναν ολοκληρωμένο κόσμο που απορροφάει τον θεατή. Ο λόγος και οι χαρακτήρες είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένοι: το αισθάνεται κανείς ότι τίποτε δεν έχει αφεθεί στην τύχη του.

Η απειλητική αβεβαιότητα που γεννά η εισβολή ενός «ξένου», τα ομιχλώδη σύνορα των σχέσεων, τα καμουφλαρισμένα παιχνίδια εξουσίας, όλα τα ζωτικά στοιχεία του έργου συναντώνται εδώ εναρμονισμένα.

Ο Δημήτρης Καταλειφός έπλασε γενναιόδωρα το πορτρέτο του Ντέιβις: με όλα τα ελαττώματα του ήρωα, την γκρίνια, το θράσος, την κουτοπονηριά, την αλαζονεία να ξεπηδούν ολοζώντανα και να συνθέτουν δυναμικά τόσο την απωθητική όσο και την ανθρώπινη, κωμική διάστασή του. Ευχάριστη έκπληξη ο νεοεμφανιζόμενος Χάρης Φραγκούλης: ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο του Μικ και τον έφερε εις πέρας με ένταση, πάθος, επιμονή. Ευγενικά απόμακρος, ο Λαέρτης Βασιλείου παρέδωσε μια στέρεη, αν και ελαφρώς μονοσήμαντη, ερμηνεία ως Αστον.

>>>> ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ, Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα. Τηλέφωνο: 210 92 29 605

No comments: