Wednesday, March 30, 2011

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του Σέξπιρ

Ακόμη και στις κωμωδίες του ο Σέξπιρ καταπιάνεται με την ανθρώπινη φύση, το ανεξήγητο της ύπαρξής της και το μυστηριώδες του ψυχισμού της. Αυτό υπογραμμίζει ο Ρόμπερτ Στούρουα, που σκηνοθετεί «Το ημέρωμα της στρίγκλας» για το ΚΘΒΕ. Γνώριζε το έργο, αλλά όπως εκμυστηρεύτηκε, «ο Σέξπιρ κρύβει εκπλήξεις και όταν δουλεύεις ένα έργο του διαπιστώνεις ότι οι γνώσεις σου είναι άχρηστες. Ερχεσαι αντιμέτωπος με τα μυστικά που κρύβει, τα οποία είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσεις».
Δήλωσε ότι αγαπάει την Ελλάδα, αλλά δεν έκρυψε την αγωνία του για το αποτέλεσμα και την υποδοχή που θα έχει η παράσταση. Το έργο, όπως είπε, δεν παρουσιάστηκε συχνά στον 20ό αιώνα λόγω του μονολόγου του τελευταίου μέρους, που θέτει τη γυναίκα σε δεύτερο ρόλο κι αυτό συνήθως δεν αρέσει στις γυναίκες. Παρ' όλα αυτά, το επέλεξε για τη συνεργασία του με το ΚΘΒΕ, ενώ, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που ασχολείται μαζί του.
Σύμφωνα με τον Πετρούτσιο της παράστασης, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, ο Ρ. Στούρουα μάλλον κατάφερε να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά του Σέξπιρ. «Είναι σπουδαίος σκηνοθέτης, άνθρωπος και δάσκαλος. Στα 30 χρόνια μου στο θέατρο, αυτή η συνεργασία είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί», δήλωσε. Το ρόλο της Κατερίνας έχει η Δήμητρα Ματσούκα, στη δεύτερη συνεργασία της με το ΚΘΒΕ -η πρώτη ήταν πριν από 5 χρόνια.
Το έργο παρουσιάζεται στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Διάρκεια ώς 29 Μαΐου. Διασκευή: Ρ. Στούρουα - Γρ. Καραντινάκη. Μετάφραση-φωτισμοί: Γρ. Καραντινάκης. Σκηνικά: Μίριαν Σβέλιτζε. Κοστούμια: Χρήστος Μπούφας. Μουσική: Γκία Καντσέλι.
Παίζουν ακόμη οι: Δημήτρης Κολοβός, Ελίνα Μάλαμα, Φούλης Μπουντούρογλου, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Χρήστος Παπαστεργίου, Αστέρης Πελτέκης, Σάκης Πετκίδης, Γιώργος Ρούφας, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Γιάννης Τσιακμάκης, Μανώλης Φουντούλης, Κώστας Χαλκιάς, Γιάννης Χαρίσης.

No comments: