Thursday, March 31, 2011

"Τρυγαίος" ο Πέτρος

 
Ο κύβος ερρίφθη και σήμερα η «Espresso» αποκαλύπτει ότι ένα από τα εισιτήρια για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου πήρε ο ιδιαίτερα δημοφιλής ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης.

Μπορεί ακόμα να μην έχει ανακοινωθεί επίσημα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, ωστόσο ο ηθοποιός έχει ξεκινήσει ήδη πρόβες για τον άκρως απαιτητικό ρόλο του Τρυγαίου, που θα υποδυθεί το καλοκαίρι.

Το διήμερο 1-2 Ιουλίου ο Φιλιππίδης θα κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, μια κωμωδία που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών. Ο κωμικός ηθοποιός έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία του έργου. Προηγήθηκε οντισιόν στην οποία ο Φιλιππίδης διάλεξε τους ηθοποιούς που θα απαρτίζουν τον χορό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, Τάκη Παπαματθαίου, Γιώργο Γαλίτη, Τάσο Ιορδανίδη και Γιάννη Δεγαΐτη. Την παραγωγή έχει αναλάβει η Θεατρική Διαδρομή του Κώστα Μπάλα και η παράσταση εντάσσεται στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Το έργο μετά την Επίδαυρο θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η υπόθεση υπόσχεται γέλιο και δίνει -σε μια περίοδο με πολεμικές αναταραχές ανά την υφήλιο- σαφές αντιπολεμικό μήνυμα:

Ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος που έχει βαρεθεί τον πόλεμο, έχει μεγαλώσει ένα σκαθάρι για να το καβαλήσει και να ανέβει στον Δία για να τον ρωτήσει γιατί αφήνει τους Ελληνες να πολεμάνε. Φτάνοντας εκεί, όμως, βλέπει ότι οι θεοί έχουν φύγει γιατί θύμωσαν με τους Ελληνες, και έχει μείνει μόνο ο Ερμής για τις τελευταίες ετοιμασίες. Ο Τρυγαίος καλεί τον χορό, που αποτελείται από Ελληνες από διάφορες πόλεις, για να ελευθερώσουν την Ειρήνη.

Να σημειωθεί ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει εμφανιστεί άλλες δύο φορές στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με αριστοφανικές κωμωδίες. Στους «Βατράχους», που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο, και στις «Θεσμοφοριάζουσες», σε παραγωγή και πάλι της Θεατρικής Διαδρομής.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Espresso, 31.3.201

No comments: