Tuesday, March 29, 2011

Εφυγε ο Ιάκωβος Καμπανέλης

Εφυγε το μεσημέρι της Τρίτης, σε ηλικία 89 ετών, ο Ιάκωβος Καμπανέλης, η μεγαλύτερη μορφή του νεοελληνικού θεάτρου. Απεβίωσε το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου, ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλης, μετά από δίμηνη νοσηλεία με νεφρική ανεπάρκεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου του 1922. Το 1935 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Νίκαια. 
Στη κατοχή αναμείχθηκε στην αντίσταση, όταν όμως συνελήφθη από τους Γερμανούς (1943) οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το χειμώνα του 1945-46, οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν τον συναρπάζουν... "εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου".Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν "Ο Χορός πάνω στα στάχυα" που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από το θίασο Λεμού στο Θέατρο Διονύσια της Καλλιθέας. 
Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι Έβδομη μέρα της δημιουργίας, Η Αυλή των θαυμάτων, Ηλικία της νύχτας, Παραμύθι χωρίς όνομα, Γειτονιά των Αγγέλων, Βίβα Ασπασία, Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Αποικία των τιμωρημένων, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο εχθρός λαός και Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα. Έγραψε επίσης σενάρια κινηματογραφικών ταινιών κυριότερα των οποίων είναι:
Στέλλα σε σκηνοθεσία Κακογιάννη
Ο δράκος σε σκηνοθεσία Κούνδουρου
Αρπαγή της Περσεφόνης σε σκηνοθεσία Γρηγορίου
Το κανόνι και τ΄ αηδόνι σε σκηνοθεσία Ιάκωβου και Γιώργου Καμπανέλλη
Κορίτσια στον ήλιο σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη  
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνέγραψε και το βιβλίο Μαουτχάουζεν και υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Έργα του έχουν μεταφρασθεί και παιχτεί στην Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σουηδία. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία στις εφημερίδες "Ελευθερία" (1963-65), "Ανένδοτος" (1965-66) και από το 1975 στα "Νέα".
Λίγες μέρες πριν από το θάνατό του, και ενώ νοσηλευόταν στην εντατική, έφυγε από τη ζωή και η αγαπημένη του σύζυγος, Νίκη. [ΕΘΝΟΣ]

No comments: