Tuesday, March 29, 2011

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης ανεβαίνει στο σανίδι και παρουσιάζει τις σκέψεις κορυφαίων φιλοσόφων

Ο Θ.Πελεγρίνης
Ο Θ.Πελεγρίνης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αποτελεί σπάνια πρωτοτυπία στα πανεπιστημιακά χρονικά της Ελλάδας, και πιθανώς όλου του κόσμου, το γεγονός ότι ο πρύτανης του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας μας παίζει παράλληλα τον ρόλο του συνθέτη και πρωταγωνιστή ηθοποιού θεατρικών έργων, που διασκευάζει ο ίδιος.

Πρόκειται για τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, καθηγητή Φιλοσοφίας, ο οποίος αποφάσισε να παρουσιάσει με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο τις βασικές ιδέες των Σοπενχάουερ, Νίτσε, Κίρκεγκωρ κ.ά.

Στόχος του είναι να δώσει τον κεντρικό άξονα των σκέψεων και διαλογισμών κάθε φιλοσόφου, με τις οποίες ερμηνεύονται και αναλύονται φαινόμενα της καθημερινής πραγματικότητας.

Με τον τρόπο αυτόν ακολουθείται η αντίθετη πορεία από τις συνήθεις γνωστές θεατρικές παραστάσεις, όπου ακολουθείται η μέθοδος της επαγωγής, δηλαδή από τα ειδικά και συγκεκριμένα ανάγεται κανείς στα γενικά και αφηρημένα, μέθοδος προσφιλής στον Αριστοτέλη.

Αντίθετα, ο κ. Πελεγρίνης εφαρμόζει τη μέθοδο της παραγωγής, που είναι προσφιλής στον Πλάτωνα. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις γενικές αρχές, που είναι συμπυκνωμένη γνώση, ερμηνεύονται τα συμβάντα της καθημερινότητας.

Οι παραστάσεις λαμβάνουν χώρα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών επί της λεωφόρου Πειραιώς 256, Παρασκευή και Σάββατο, σε τακτές ημερομηνίες.

No comments: