Wednesday, March 30, 2011

Έξι ώρες «Μέσα» στο Παλλάς με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου περιγράφει το «Μέσα»

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου περιγράφει το «Μέσα»   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Ο ιδιωτικός κόσμος σε κοινή θέα. Ο προσωπικός χώρος μέσα από την κλειδαρότρυπα. «Μέσα»: Η νέα δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου μας βάζει κυριολεκτικά «μέσα» στο σπίτι, στο δωμάτιο, στο μπάνιο -μέσα στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος, μέσα στο εσωτερικό της ψυχής μας.... Μια παράσταση χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Μια παράσταση που διαρκεί έξι ώρες.

Ο θεατής μπορεί να μπει και να καθίσει όπου θέλει, να δει όσο θέλει, να βγει και να επιστρέψει όποτε θέλει... Ανάμεσα σε μια καθημερινότητα που δεν τελειώνει παρά με τον θάνατο και μια παράσταση που πρέπει, τουλάχιστον, να οριοθετηθεί υπακούοντας στη θεατρική σύμβαση (ή σε ένα τμήμα αυτής), το «Μέσα» έρχεται να προτείνει μια κυκλική, επαναλαμβανόμενη αλλά όχι ίδια, διαδικασίας ζωής. Ένα θέμα που ανακυκλώνεται, με ήρωες άνδρες και γυναίκες της καθημερινότητας που ακολουθούν βασικά μοτίβα ζωής: Ύπνος, φαγητό, φυσικές ανάγκες...

Ένα διαμέρισμα με την κρεβατοκάμαρα, το μπάνιο, την τραπεζαρία, την κουζίνα, το μπαλκόνι με θέα στην πόλη και άνθρωποι που μπαίνουν και βγαίνουν, μέσα στον αέναο κύκλο της ζωής. Αλλάζει η θέμα από το μπαλκόνι, αλλάζουν τα πρόσωπα, οι ισορροπίες, οι σχέσεις....

Όλα όμως παραπέμπουν στη ζωή, «μέσα» στην ίδια τη ζωή... Μετά το «2», τη «Μήδεια», το «Πουθενά», ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει, όπως είπε, σε μια ιδέα που είχε σκεφθεί αμέσως μετά την λήξη της Ολυμπιάδας του 2004. Ήθελε όμως τον χρόνο για να υλοποιηθεί και ως έμπνευση και ως πράξη.

Με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Παπαϊωάννου και υπό τους ήχους του Κωνσταντίνου Βήτα, τριάντα ερμηνευτές θα βρίσκονται επί σκηνής του Παλλάς, από τις 13 Απριλίου ως τις 15 Μαΐου -από τις 17:30 ως τις 23:30.

Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ένα από τα τρία εισιτήρια που προτείνονται: Ημέρας με 32 ευρώ (με το οποίο κανείς μπορεί να μπει, να βγει και να επιστρέψει όσες φορές θέλει μέσα σε μια μέρα), Ημέρας/μισή τιμή με 15 ευρώ (το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μόνο που η είσοδος στο θέατρο πρέπει να γίνει από νωρίς τις 17.30 ως τις 19.00 και αργά από τις 22.30 και μετά (Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή) και η Κάρτα Πολλαπλής Εισόδου με 45 ευρώ (με την οποία μπορεί κανείς να μοιράσει έξι ώρες παρακολούθησης σε οποιεσδήποτε μέρες και ώρες μίας εβδομάδας θέλει).

Προπώληση εισιτηρίων στο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, τηλ.: 210 3213.100.

No comments: