Monday, July 14, 2008

Η ΛΥΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ!

Εργαζόμενοι Λυρικής κατά Οδ. Κυριακόπουλου

Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εναντιώνονται σύσσωμοι κατά του προέδρου της, Οδυσσέα Κυριακόπουλου.
Οι σύλλογοι χορωδών και χορευτών, τα σωματεία εργαζομένων και τεχνικού-βοηθητικού και λοιπού προσωπικού και η ένωση διοικητικών υπαλλήλων, τον κατηγορούν ότι έχει αναθέσει στον εαυτό του τον ρόλο του «απόλυτου άρχοντος» και ότι προετοιμάζει μια ΕΛΣ, στην οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής δεν θα έχει αποφασιστικό ρόλο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των σωματείων της Λυρικής, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος «ασκεί μόνος του διοίκηση, απαξιώνοντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και εφαρμόζοντας ατύπως μεν, ουσιαστικά δε, αυτό που ο ίδιος θέλει να δημιουργήσει σήμερα με την αλλαγή του ισχύοντος νόμου. Εναν παντοδύναμο πρόεδρο, ένα πανίσχυρο Δ.Σ. και έναν καλλιτεχνικό διευθυντή με ψαλιδισμένες αρμοδιότητες, οι οποίες βέβαια θα εκχωρούνται, κατά το δοκούν, από τους πρώτους». Ενώ στρέφονται και κατά της απόφασης τού Ο. Κυριακόπουλου να συμβληθεί η ΕΛΣ με την ιδιωτική εταιρεία Κάντορ.
Το ποτήρι μάλλον ξεχείλισε με τη δήλωση του καλλιτεχνικού διευθυντή Τζιοβάνι Πακόρ ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της πρότασης τού προέδρου για την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, ενώ ο πρόεδρος δήλωνε το αντίθετο. «Είναι δυνατόν να εκπροσωπεί την Εθνική Λυρική Σκηνή ένας άνθρωπος που δημοσίως διαψεύδεται;», αναρωτιούνται. Και ζητάνε από το ΥΠΠΟ να πάρει θέση.
Η οργισμένη επιστολή καταλήγει: «Αρνούμαστε να επιτρέψουμε τη συνεχιζόμενη αυθαιρεσία, απαξίωση και μεθοδευμένη μετατροπή της ΕΛΣ από εστία πολιτισμού, σε επιχείρηση με εμπορευματικό χαρακτήρα. Η ΕΛΣ είναι κτήμα του ελληνικού λαού και θα έπρεπε όλοι όσοι το επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να το απολαμβάνουν. Αλλά με 50 ευρώ το φθηνότερο εισιτήριο, όπως συνέβη στο Ηρώδειο, σε ποιους τελικά απευθύνεται η ΕΛΣ;»

No comments: