Monday, July 14, 2008

ΟΙ ΔΩΔΩΝΑΙΟΙ ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΗΝ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ


Είκοσι μέρες πριν από την παράσταση της «Μήδειας» του Ευριπίδη, που επρόκειτο να δώσει η Λυδία Κονιόρδου με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο λυόμενο θέατρο της Δωδώνης, 400 μέτρα απόσταση από το αρχαίο θέατρο, τής ζητήθηκε να τη ματαιώσει. Ο δήμαρχος και κάτοικοι της Δωδώνης αντιδρούν στη χρήση του λυόμενου θεάτρου και απειλούνται επεισόδια.
Ο Ανατόλι Βασίλιεφ (στο κέντρο, κάτω) με τη Λυδία Κονιόρδου, τον Διονύση Φωτόπουλο και τους ηθοποιούς της «Μήδειας», που μετακόμισε στο Δίον
Δεν θέλουν να παγιωθεί η χρήση του για να πιέσουν να ξαναλειτουργήσει το αρχαίο θέατρο, που βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση διατήρησης και έχει μπει σε πρόγραμμα συντήρησης και αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού. Η επέμβαση αυτή όμως απαιτεί χρόνο και ο δήμος δεν φαίνεται διατεθειμένος να περιμένει.
Ετσι, διεμήνυσαν στη Λυδία Κονιόρδου, μέσω του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, υπό την αιγίδα του οποίου θα δινόταν η παράσταση στις 8 Αυγούστου, να τη ματαιώσει. Επρόκειτο για την προπρεμιέρα μιας παράστασης που θα δούμε στην Επίδαυρο (15 και 16 Αυγούστου) με σκηνοθέτη τον σπουδαίο Ανατόλι Βασίλιεφ.
Η Λυδία Κονιόρδου είχε και πρόπερσι παρουσιάσει στο ίδιο θέατρο την αβάν πρεμιέρ του «Ιωνά» του Ευριπίδη χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, είχε βρει πολύ ωραίο τον χώρο και το θέατρο (2.000 θέσεων). Πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 2001 για συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η κατασκευή του είχε κοστίσει 190 εκατ. δραχμές στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ είχαν καταβληθεί επιπλέον ποσά για τη μεταφορά και το στήσιμό του στη Δωδώνη, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Η πολιτεία νόμιζε πως θα έλυνε το πρόβλημα ζήτησης του μνημείου και θα άρχιζε τα έργα αποκατάστασής του που, όμως, δεν προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς. Ο πόλεμος ανάμεσα στους αρχαιολόγους και στη δημοτική αρχή εντάθηκε τελευταία, όταν πολίτες με επικεφαλής τον δήμαρχο έκαναν συμβολική κατάληψη των γραφείων της τοπικής Εφορείας γιατί είχε εισηγηθεί την απόρριψη αιτήματος για τη χρήση του.
Στη δίνη αυτής της αντιπαλότητας βρέθηκε η κ. Κονιόρδου. Παρ' όλο που είχε από τον Φεβρουάριο κάνει όλες τις επαφές με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και είχε λάβει την απαιτούμενη άδεια από το ΚΑΣ, βρέθηκε λίγες μέρες πριν από την παράσταση χωρίς θέατρο.
«Λυπάμαι παρα πολύ για την εξέλιξη αυτή», μας είπε φανερά ενοχλημένη. «Μου είπαν ότι θα υπάρξουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, γιατί ο δήμαρχος Δωδώνης και οι κάτοικοι του χωριού δεν θέλουν να γίνονται εκδηλώσεις στο λυόμενο. Χρησιμοποιούν αυτό το μέτρο, όπως λένε, για να προχωρήσουν τα αναστηλωτικά έργα στο αρχαίο. Καταλαβαίνω την ανησυχία τους, όλοι θέλουμε να παίζουμε σε αρχαία θέατρα, αλλά θεωρώ εντελώς απαράδεκτη τη στάση αυτή απέναντι μας. Εγώ πρότεινα στο Φεστιβάλ Αθηνών να δώσουμε την προπρεμιέρα μας εκεί, ακριβώς για να μην ξεχαστεί η Δωδώνη ως θεατρικός χώρος και για να τιμήσουμε την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων».
Τη «Μήδεια» του Βασίλιεφ θα την απολαύσουν στις 8 Αυγούστου οι κάτοικοι της Πιερίας, αφού προσφέρθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία το θέατρο του Δίου.

[Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 14/07/2008]

No comments: