Friday, July 18, 2008

ΚΑΙ ΤΟ "ΔΙΑΖΩΜΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ!

Παράξενη συνάντηση στη... μάχη

Τι κοινό μπορεί να έχουν η Μαρία Χούκλη, ο Σταύρος Μπένος και ο Θοδωρής Γκόνης; «Συναντιούνται» όλοι στο θεατρικό αναλόγιο η «Μάχη της Αμφίπολης» του Θουκυδίδη. Μία σύνθεση κειμένων από την Ιστορία του Θουκυδίδη, στην ιστορική μετάφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου, με θέμα τη μάχη της Αμφίπολης (422 π.Χ.), που παρουσιάζει την Κυριακή το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στο Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης σε συνεργασία με την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την κίνηση πολιτών «Διάζωμα».

Παράξενη συνάντηση στη... μάχη

Την αφήγηση «διακόπτουν» μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Ανδρέου, καθώς και δέκα αποσπάσματα δημοτικών τραγουδιών (από νανουρίσματα μέχρι μοιρολόγια) από τη μουσική παράδοση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Δέκα αποσπάσματα για την αγωνία, τον φόβο του πολέμου, την απουσία, την ξενιτιά, τον πόνο, τον θάνατο, δέκα στιγμές που υπογραμμίζουν τη σκληρή αφήγηση του Θουκυδίδη. Αφηγείται η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη. Ερμηνεύει η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή. Στην έναρξη της παράστασης προλογίζει ο Σταύρος Μπένος -πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος της κίνησης πολιτών «Διάζωμα»- με θέμα την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης.
Η μάχη της Αμφίπολης (422 π.Χ.). Η αρχαία πόλη της Αμφίπολης ήταν χτισμένη σε λόφο στις όχθες του Στρυμόνα. Η γεωγραφική θέση της, μόλις 4,5 χλμ. από τη θάλασσα, η μεγάλη παραγωγή ξυλείας, τα μεταλλεία χρυσού στο Παγγαίο, η εύφορη πεδιάδα της και οι φόροι που εισέπραττε την κατέστησαν μία από τις πλουσιότερες πόλεις της ευρύτερης περιοχής.
Υπήρξε αθηναϊκή αποικία και αυτό εξηγεί τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν το 424 π.Χ. έφτασε η είδηση ότι οι Σπαρτιάτες με αρχηγό τον Βρασίδα είχαν περικυκλώσει και πολιορκούσαν την Αμφίπολη. Ο ιστορικός (και στρατηγός) Θουκυδίδης κατόρθωσε να διασώσει τον στόλο του στις εκβολές του Στρυμόνα, αλλά λόγω της αποτυχίας του να σώσει και την Αμφίπολη εξοστρακίστηκε για είκοσι χρόνια από την πατρίδα του.
Το 421 π.Χ. οι Αθηναίοι έκαναν άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια να ανακαταλάβουν την πόλη. Στη μάχη της Αμφίπολης σκοτώθηκαν και οι δύο αρχηγοί, ο Αθηναίος στρατηγός Κλέων και ο αντίπαλος του Σπαρτιάτης Βρασίδας.
Οι αντίπαλοι αντάλλαξαν αιχμαλώτους και υπέγραψαν ανακωχή. Η Νικίειος Ειρήνη (421 π.Χ.) μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης έφερε ένα προσωρινό τέλος στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, κράτησε έξι χρόνια, μα η Αμφίπολη έμεινε τελικά στους Μακεδόνες. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Θοδωρή Γκόνη, η μουσική του Γιώργου Ανδρέου, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 18/07/2008

No comments: