Wednesday, July 16, 2008

ΘΕΑΤΡΙΚΗ «ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»



Ενα κείμενο «κειμήλιο» της ελληνικής λαϊκής γραμματείας, γνωστό ως «Η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου», θεατροποιημένο και σκηνοθετημένο από τον Σπύρο Βραχωρίτη, θα παρουσιάσει σήμερα (9 μ.μ.) στη «Ρεματιά» Χαλανδρίου, η «Θεατρική Λέσχη Βόλου». Φυλλάδα σημαίνει λαϊκή έκδοση. Σε λαϊκές εκδόσεις, τυπωμένες στη Βενετία, κυκλοφορούσε η μυθ-ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Πριν από τις εκδόσεις αυτές υπήρχαν τα χειρόγραφα που κατέγραψαν όλες τις παραλλαγές της σχετικής προφορικής παράδοσης, όπως τη διαμόρφωσαν οι μεσογειακοί και βαλκανικοί λαοί (και όχι μόνο), για το βίο, τις εκστρατείες και το έργο του Μ. Αλεξάνδρου.
Πρόκειται για «λογοτεχνική» απαθανάτιση του Μακεδόνα στρατηλάτη, για πλατιά διαδεδομένο λαϊκό ανάγνωσμα, που διάβαζαν οι εγγράμματοι και σε αναλφάβητους, σε διάφορες συνάξεις τους. Είχε προηγηθεί το έργο του ΨευδοΚαλλισθένη, το οποίο θεωρείται ως η πρώτη μυθιστορηματική βιογραφία που γράφτηκε στον τότε γνωστό αρχαίο κόσμο (3ος - 4ος μ.Χ. αιώνας).
Η παράσταση της «Θεατρικής Λέσχης Βόλου», βασίζεται σε άγνωστο χειρόγραφο που τυπώθηκε το 17ο αιώνα και σχολιάστηκε από τον κορυφαίο δημοτικιστή Αλέξανδρο Πάλλη. Περιλαμβάνει αναπαραστασιακές αφηγήσεις, καθώς και ζωντανές μουσικές - φωνητικές παρεμβάσεις από τους ηθοποιούς του θιάσου. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα να παρουσιαστεί θεατρικά η «Φυλλάδα», και θα στηριχτεί στην ιδιαιτερότητα της «Ρεματιάς» (φυσικό περιβάλλον, ακουστικές συνθήκες κλπ.).
Εκτός από τη «Φυλλάδα» θα ακουστούν αποσπάσματα από την έμμετρη εκδοχή της, κατά τη βυζαντινή περίοδο, γνωστή ως «Ριμάδα», καθώς και από τη γνωστή καντάτα του Χέντελ «Alexander's Feast».
Σκηνοθεσία, προβολές, μουσική επένδυση Σπύρου Βραχωρίτη, κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου, φωτισμοί Φίλιππου Κουτσαφτή. Παίζουν: Χριστιάνα Καραμανίδου, Μαρίτα Κλαπατσέα (vocals), Ευάγγελος Χρήστου, Γρηγόρης Δαλαλάκης, Πάτης Κουτσαφτής, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Δημήτρης Σιακάρας.
Εισιτήριο: 5 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 210.6820.464, 210.6894.533, 210. 6984.579, 210.6984.581, 6977. 423.325, 6936.984.579.

No comments: