Monday, July 14, 2008

ΔΙΧΑΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΗΣ «ΒΑΤΡΑ-Χ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

«Η κωμωδία δεν είναι μουσείο. Κρατήστε τον Αριστοφάνη νέο!», τραγούδησε ο Γιώργος Μαρίνος στην πρώτη του εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Ηταν το τραγούδι «Κατά Παράβασιν» της παράστασης «Βάτρα-Χ», σε μουσική Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και στίχους Δημήτρη Λιγνάδη, που εξηγούσε στους Κ. Μαρκουλάκη και Δ. Λιγνάδη (Διόνυσος-Ξανθίας) αλλά και στο κοινό πώς πρέπει να «ανεβαίνει» σήμερα ο Αριστοφάνης.
Την παράσταση, που είχε λίγο απ’ όλα, πολλή μουσική, στοιχεία επιθεώρησης, ποδοσφαιρικού αγώνα και ζωντανά μαθήματα σκηνοθεσίας, είδαν περίπου 18.000 θεατές συνολικά την Παρασκευή και το Σάββατο. Το κοινό γέλασε και χειροκρότησε τους πρωταγωνιστές (Δ. Λιγνάδη, Κ. Μαρκουλάκη, Δήμητρα Ματσούκα, Στεφανία Γουλιώτη) τόσο στο τέλος όσο και κατά τη διάρκεια της παράστασης, αλλά στην αποχώρηση έμοιαζε μπερδεμένο με το θέαμα που μόλις είχε παρακολουθήσει.
Και, φυσικά, αποθέωσε τον Γιώργο Μαρίνο, που στην Παράβαση του έργου ερμήνευσε την «Κουπαστή» (Τα μάτια κλείστε) του Κραουνάκη. «Ηρθε η ώρα να κάνει τη δική του παράβαση αυτός που τη δικαιούται περισσότερο», είπε στο κοινό, αναφερόμενος στον Γιώργο Μαρίνο, ο Δ. Λιγνάδης (ο οποίος υπογράφει και τη διασκευή-σκηνοθεσία της παράστασης). Ο σκηνοθέτης έβαλε επίσης και το χορό των «Ορνίθων» (με τη μουσική του Χατζιδάκι από την Πάροδο) στην Παράβαση των «Βατράχων». Ο Γιώργος Μαρίνος ερμήνευσε και την «Οδό ονείρων» (Κάθε κήπος έχει…) του Μάνου Χατζιδάκι στο φινάλε της παράστασης, που είχε πολλά ευρήματα, και μετέτρεψε τον αγώνα των ποιητών Αισχύλου (Λιγνάδης) - Ευριπίδη (Μαρκουλάκης) σε ένα «ποδοσφαιρικό ντέρμπι», καθώς όλη η ορχήστρα της Επιδαύρου είχε ντυθεί με χλοοτάπητα (σκηνικά-κοστούμια Ελλη Παπαγεωργακοπούλου).
Υπήρχαν μικρές στιγμές επιθεώρησης (όπως π.χ. ο «δικηγόρος που πνίγει τα μοντέλα» αλλά και αναφορές σε θεατρικά πρόσωπα και γεγονότα: Ο Λιγνάδης-Αισχύλος σκηνοθετεί την Κασσάνδρα-Γουλιώτη στα μάτια των θεατών και απαιτεί πολλά από εκείνη, η οποία μάλλον δυσανασχετεί, για να εισπράξει την ατάκα: «Πέρσι τα έκανες», που της λέει ο Αισχύλος, αναφερόμενος στο ρόλο της Ηλέκτρας που ερμήνευσε το περασμένο καλοκαίρι η ηθοποιός. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Μαρία Δαμανάκη και οι Ελένη Κούρκουλα, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Διονύσης Φωτόπουλος, Λευτέρης Βογιατζής, Γρηγόρης Βαλτινός, Νίκος Περάκης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Καίτη Γαρμπή, Σταμάτης Κραουνάκης, Κατιάνα Μπαλανίκα, Γιάννης Χουβαρδάς, Εφη Θεοδώρου

[ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, 14/07/2008]

No comments: