Tuesday, July 15, 2008

Η ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΟΥΣ «ΠΕΡΣΕΣ»

Την πρώτη της επαφή με τους «Πέρσες» του Αισχύλου το 1965 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν θυμήθηκε χθες η Εύα Κοταμανίδου, που συμμετέχει φέτος στην ίδια παράσταση σκηνοθετημένη από τον Σταύρο Τσακίρη για λογαριασμό του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Η Εύα Κοταμανίδου θυμήθηκε τους «Πέρσες»

Οπως τόνισε από τη Θεσσαλονίκη οι παραστάσεις του Θεσσαλικού έχουν μια φρέσκια ματιά, στην οποία βοηθάει και η μετάφραση του Κώστα Λάνταβου. Οι «Πέρσες» του Αισχύλου θα ανηφορίσουν στις 21 και 22 του μήνα στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής του περιοδείας.

Ο Σταύρος Τσακίρης, ο σκηνοθέτης των «Περσών», ανέφερε ότι είναι η τρίτη φορά που αποπειράται το ανέβασμα της τραγωδίας αυτής τα τελευταία πέντε χρόνια και συμπλήρωσε ότι άλλες από τις ιδέες των προηγούμενων εκδοχών υμνήθηκαν κι άλλες απέτυχαν. Σημείωσε ωστόσο ότι «για κάποιον παράξενο λόγο είναι το πιο αγαπημένο μου έργο, από τότε που το διδάχθηκα στο μάθημα των αρχαίων, το 1975».
Οι «Πέρσες», το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται ως η παλιότερη σωζόμενη τραγωδία. Τα σκηνικά-κοστούμια της παράστασης φιλοτέχνησε η Ελενα Μανωλοπούλου και η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού. Παίζουν: Ευ. Κοταμανίδου, Σ. Πέππας, Τ. Παπαμόσχου, Ε. Μουτάφη, Μ. Ζαχαράκος, Φ. Γέμπτου, Ν. Γιαλελής, Κ. Γιαννακόπουλος, Γ. Τσορτέκης, Α. Φάις κ.ά.

No comments: