Monday, July 14, 2008

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΒΥΣΣΙΝΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ»

«Το βυσσινί τριαντάφυλλο»

Ο θίασος «Οχι παίζουμε», θεατροποίησε το διήγημα του Πλάτωνα Ροδοκανάκη «Το βυσσινί τριαντάφυλλο». Η παράσταση παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Ακολουθούν παραστάσεις: «Bios» (16-22/7), Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν Δ. Βύρωνα (26-30/7), θέατρο Καστρομηνά, Χίος (29-31/8), Μουσείο Μπενάκη - κτίριο Πειραιώς (20-23/9).

Η παράσταση, με dj, μουσική ρετρό και μελοποιημένους στίχους «καταραμένων» ποιητών, περιλαμβάνει και 15λεπτη ομιλία για τον Ροδοκανάκη, με διαφορετικό κάθε μέρα ομιλητή. Στην παράσταση ακούγεται αυτούσιο το διήγημα από τον dj (Γιάννης Κλίνης), σαν τρυφερή ιστορία έρωτα μεταξύ ενός ανθρώπου και μιας νεράιδας (Ειρήνη Αλεξίου).
Η παράσταση αναζητά το «μυστικό» που κρύβει το - αφιερωμένο στον Ψυχάρη - διήγημα, που ερωτοπλάνταξε τον Λαπαθιώτη και οδήγησε τον Π. Γιαννόπουλο να αυτοκτονήσει, μπαίνοντας με άλογο στη θάλασσα του Σκαραμαγκά, τον Χρηστομάνο στα δικαστήρια για λογοκλοπή και ένα μάστορα της εφημερίδας «Ακρόπολις» - όπου άρχισε να δημοσιεύεται το διήγημα, να καταστρέψει, με σφυρί στο πιεστήριο, όσα του φάνηκαν ανευλαβή.

Ομιλίες για τον Ροδοκανάκη θα κάνουν, θεατρολόγοι, συγγραφείς, βυζαντινολόγοι, φιλόλογοι, ιστορικοί, αγιογράφοι, κοινωνιολόγοι κ.ά.

Συντελεστές της παράστασης: Αρης Ασπρούλης (δραματουργική έρευνα), Γιώργος Σαχίνης (σκηνοθεσία), Ειρήνη Αλεξίου (χορογραφία), Γιάννης Σκουρλέτης (σκηνογραφία), Κώστας Δαλακούρας (μουσική), Δήμος Αβδελιώδης (φωτισμοί), Γιάννης Σκουρλέτης (φωτογραφίες). Ερμηνεύουν: Ειρήνη Αλεξίου, Γιάννης Κλίνης. (Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων: 6947.247.218).

No comments: