Sunday, July 13, 2008

ΜΠΕΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ: «Πλήττω θανάσιμα με τα ανώδυνα»

Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το «Κουαρτέτο» του Μύλερ, τις προκλήσεις, τις προσδοκίες και τον πήχη που συνεχώς ανεβαίνει

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΜΕΛΗ, Το ΒΗΜΑ, 13/07/2008

Τα τελευταία είκοσι ένα χρόνια διαγράφει συνεπή θεατρική πορεία χωρίς εκπτώσεις. Η ίδια παλιότερα μου είχε ξεκαθαρίσει πως αποδοκιμάζει τον συμβιβασμό, την κακώς εννοούμενη εμπορικότητα και την ημιμάθεια. Η αλήθεια είναι πως η Μπέτυ Αρβανίτη όλα αυτά τα χρόνια με τη θεατρική «Πράξη» της πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, πιο βαθιά, πιο ουσιαστικά. Πειραματίζεται, τσαλακώνεται, βασανίζεται, ονειρεύεται, προσδοκά.

Το εφετινό καλοκαίρι έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω και να καλύψει μια μεγάλη επιθυμία της, τη συμμετοχή της στην παράσταση του κειμένου του Χάινερ Μύλερ «Κουαρτέτο». «Είναι πάρα πολύ δύσκολο κείμενο, μια απίστευτη πρόκληση. Δεν είναι όμως κάτι τωρινό, είναι κάτι που το ήθελα εδώ και πολλά χρόνια. Απλώς πάντα πίστευα και πιστεύω πως για να γίνει το καθετί θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες συγκυρίες, γι' αυτό και δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα. Πιστέψτε με πως δεν θα έμπαινα σε αυτήν τη διαδικασία και ειδικά έπειτα από έναν κουραστικό χειμώνα με τη "Βάσσα", αν πραγματικά δεν ήταν κάτι που με ενδιέφερε σε βάθος. Στην περίπτωση του "Κουαρτέτου" απαιτούνταν φεστιβαλική παραγωγή - δεν μπορούσε να ενταχθεί στο ρεπερτόριο ενός θιάσου σε κλειστό θέατρο - αλλά και συγκυρία ανθρώπων. Οποιοδήποτε έργο στο θέατρο πρέπει να το κάνεις με τις ανάλογες συγκυρίες, αλλιώς καλύτερα να το αφήνεις ήσυχο. Για μένα ήταν σημαντικό που αποδέχτηκε το φεστιβάλ την πρότασή μας και το ότι συνεργάστηκα με τον Χρήστο Στέργιογλου, έναν άνθρωπο με τον οποίο έχω γερή σχέση. Είχαμε και οι δύο τη διάθεση και μόλις καλύφθηκαν κάποιες προϋποθέσεις αναζητήσαμε τη σκηνοθέτιδα».
Ο κύβος ερρίφθη και η ανερχόμενη σκηνοθέτις Ρενάτε Τζετ ανέλαβε το εγχείρημα. Η Τζετ, μυημένη στην αυστριακή κουλτούρα, και εν συνεχεία η Ελένη Βαροπούλου που παραχώρησε τη μετάφρασή της δημιούργησαν με τους δύο ηθοποιούς ένα ιδανικό κουαρτέτο συνεργατών. Στέκεται διαρκώς στο κείμενο και στη δύναμή του και δεν σταματά να επαναλαμβάνει το πόσο σημαντικό είναι. «Για μένα είναι από τα σημαντικότερα κείμενα, ένα φιλοσοφικό κείμενο που μιλάει για τα πάντα και βεβαίως τελείως ανατρεπτικά, είναι ένα τολμηρό έργο. Δύσκολα μπορείς να το προσεγγίσεις αν δεν του δοθείς ολότελα, αν δεν καταθέσεις ψυχή, σώμα, εμπειρίες, σκέψη και δυνατότητες. Θα πρέπει να αντλήσεις από μέσα σου για να κάνεις κατάθεση ψυχής. Δεν είναι εύκολο αυτό, να τραβήξεις από μέσα σου πράγματα, να αντλήσεις, αλλά ουσιαστικά αυτός είναι ο τρόπος που γίνεται η δουλειά μας. Θα πρέπει να ανακαλείς το υλικό σου, γιατί το υλικό μας είμαστε εμείς, και να φτάσεις σε βάθος δίχως να "σε λυπηθείς" και δίχως να κοροϊδέψεις γιατί τότε θα εκτεθείς και θα εκθέσεις» υποστηρίζει.
Στο «Κουαρτέτο» οι αλήθειες είναι σκληρές και οι συγκρούσεις διαρκείς. Αν αυτό συνδυαστεί και με ένα παίξιμο ριψοκίνδυνο, τότε ο συνδυασμός γίνεται δύσκολος. «Το γνωρίζω πολύ καλά, αλλά αυτή είναι και η πρόθεσή μου. Στη ζωή μου υπήρξα και παραμένω περίεργη. Αλλιώς θα έπληττα θανάσιμα αν προσπαθούσα να κάνω ανώδυνα πράγματα. Είναι γοητευτικό, ερεθιστικό και αξίζει να δεις τα πράγματα μέσα από μια άλλη οπτική».
Τις παραστάσεις του «Κουαρτέτου» θα ακολουθήσουν οι προετοιμασίες για τη χειμερινή σεζόν. Διαρκής εγρήγορση. «Οσο περισσότερα χιλιόμετρα έχεις διανύσει τόσο περισσότερο μένεις εντός των πραγμάτων. Οσο πιο μακριά είναι η πορεία τόσο πιο ψηλά σηκώνεται ο πήχης. Δεν τελειώνει αυτό. Σε κάθε καινούργιο εγχείρημα μπαίνεις σαν να μην ξέρεις τίποτα, αδειάζεις από μανιέρες και ψάχνεις την αθωότητα στα πράγματα που έχεις να διαχειριστείς».
Προς το παρόν κυριαρχεί η αγωνία. Για το έργο, την παράσταση, το μετά. «Νομίζω ότι βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση λόγω της μεγάλης μου επιθυμίας γι' αυτό το έργο. Δεν θα είμαι ποτέ ευχαριστημένη, ειδικά σε ό,τι αφορά αυτό το κείμενο. Ξέρετε τι σημαίνει όλο αυτό; Ζωή, αυτό παίρνω από το θέατρο».
  • Το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλερ θα παρουσιαστεί από τις 15 ως και τις 20 Ιουλίου στο Σχολείον (Χώρος Β'), στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.Τηλ. 210 3272.000

No comments: