Tuesday, July 22, 2008

ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ «WΕSΤ SΙDΕ SΤΟRΥ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Του Γιώργου Δ. Κ. Σαρηγιάννη, ΤΑ ΝΕΑ, 22/07/2008
Οι συμμορίες των Πολωνών και Πορτορικανών μεταναστών της Νέας Υόρκης, που σαν τους Μοντέγους και τους Καπουλέτους έχουν  κόντρα μεταξύ τους, εν ώρα... χορευτικής δράσης στο μιούζικαλ «West Side Story»
Οι συμμορίες των Πολωνών και Πορτορικανών μεταναστών της Νέας Υόρκης, που σαν τους Μοντέγους και τους Καπουλέτους έχουν κόντρα μεταξύ τους, εν ώρα... χορευτικής δράσης στο μιούζικαλ «West Side Story»
Το «West Side Story», από τα κορυφαία μιούζικαλ, έρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο περιοδείας που οργανώνεται για την περσινή επέτειο των πενήντα χρόνων από το πρώτο ανέβασμά του. Ένα από τα κορυφαία μιούζικαλ: «West Side Story». Καρπός της συνεργασίας ενός σημαντικού μαέστρου αλλά και συνθέτη, του Λίοναρντ Μπέρνστιν που έγραψε τη μουσική, των διακεκριμένων Άρθουρ Λόρεντς και Στίβεν Σοντχάιμ που υπέγραψαν αντίστοιχα το λιμπρέτο και τους στίχους και ενός σπουδαίου χορογράφου, του Τζιρόμ Ρόμπινς, στον οποίο ανήκε η σύλληψη της ιδέας και που επωμίστηκε τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της πρώτης παράστασης, έρχεται και στην Αθήνα σε διεθνή, επετειακή παραγωγή.
Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 1957, όταν στο θέατρο «Γουίντερ Γκάρντεν» της Νέας Υόρκης γράφτηκε ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του μουσικού θεάτρου με την πρεμιέρα του «West Side Story». Οι δημιουργοί του, παραφράζοντας με ιδιοφυή τρόπο το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, μετατόπισαν τη σαιξπηρική τραγωδία στο σήμερα και στις κακόφημες νεοϋορκέζικες γειτονιές του ΄50, βάζοντας τη Μαρία και τον Τόνι, τους δύο απεγνωσμένα ερωτευμένους νέους, να ανήκουν σε δύο αντίπαλες συμμορίες- Πορτορικανών και Πολωνών μεταναστών, αντίστοιχα- που πήραν τη θέση των Καπουλέτων και των Μοντέγων, των αντίπαλων οικογενειών της σαιξπηρικής Βερόνας. Έργο και παράσταση έγιναν δεκτά ως μια μοναδική θεατρική δουλειά η οποία, με την υπέροχη δραματικότητα και τη μελωδικότητα που την χαρακτήριζαν, επέβαλε νέα πρότυπα στην καλλιτεχνική, τη ρυθμική και τη λυρική έκφραση και εισήγαγε μια νέα εποχή. Το «West Side Story», επιτομή των μιούζικαλ, έγινε από την πρεμιέρα του κλασικό και συνεχίζει να ηγείται του μουσικού θεάτρου, αποτελώντας από μόνο του μια ξεχωριστή κατηγορία.
Η αριστουργηματική μεταφορά του έργου στη μεγάλη οθόνη το 1961 από τον Ρόμπερτ Γουάιζ και τον Τζιρόμ Ρόμπινς, στην οποία η συμβολή της αρχικής δημιουργικής ομάδας ήταν καθοριστική, τιμήθηκε με δέκα Όσκαρ και έκανε το «West Side Story» γνωστό σε εκατομμύρια θεατές σε όλη την υφήλιο. Τα τραγούδια του Μπέρνστιν «Τonight», «Μaria» και «Somewhere» έχουν τραγουδηθεί και τραγουδιούνται από πλήθος κορυφαίων ερμηνευτών, ενώ το πολιτικό μήνυμα του έργου, που γνώρισε πλήθος αναβιώσεων σε όλο τον κόσμο, παραμένει επίκαιρο.
Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της επετειακής- για τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων του έργου- διεθνούς παραγωγής, που θα έρθει και στην Αθήνα και που έχει την επίσημη και αποκλειστική άδεια να ονομάζεται «πρωτότυπη παραγωγή», υπογράφει ο Τζόι ΜακΝίλι, σόλο χορευτής και βοηθός για πολλά χρόνια του Τζιρόμ Ρόμπινς. Η παράσταση, ύστερα από μία περιοδεία στην Άπω Ανατολή- «ΤΟ μιούζικαλ ΚΑΙ του 21ου αιώνα» χαρακτήρισε το «West Side Story» η «Ασάχι Σιμπούν» του Τόκιο-, έχει ήδη παρουσιαστεί στο θέατρο «Σατλέ» του Παρισιού, στο Φεστιβάλ του Μπάντεν Μπάντεν και στις Όπερες της Ζυρίχης, της Λειψίας και του Ντύσελντορφ και προτού φτάσει στην Αθήνα θα παιχτεί για πέντε εβδομάδες στο «Σάντλερ΄ς Γουέλς» του Λονδίνου.

No comments: