Monday, July 21, 2008

Ο σαιξπηρικός «Ριχάρδος Γ΄» σε μια διασκευή του Κιμούλη!

Τον σαιξπηρικό «Ριχάρδο Γ΄» παρουσιάζει ο Γιώργος Κιμούλης σήμερα (9μμ) στο θέατρο «Πέτρα» και αύριο στο «Βεάκειο». Στο έργο αυτό ο Σαίξπηρ αναλύει διεξοδικά το θέμα της πολιτικής διαφθοράς.

Το 1977 ο Καρμέλο Μπένε, ένας απ' τους σημαντικότερους Ιταλούς καλλιτέχνες, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, το «βλάσφημο παιδί» του ιταλικού θεάτρου, μετέφερε στη σκηνή τη δική του διασκευή πάνω στον «Ριχάρδο Γ΄», επισημαίνοντας ότι «ο Σαίξπηρ ήταν συγγραφέας, ηθοποιός και θιασάρχης. Στη ζωή, ο ίδιος ήταν ένα θέαμα. Τώρα, σήμερα, είναι ένα κείμενο. Πρέπει να είναι κάθαρμα κάποιος για να του αρνηθεί την απιστία, που ο ίδιος απαιτεί. Του την οφείλουμε». Ο Μπένε εμφάνισε έναν Ριχάρδο - ηθοποιό για να μιλήσει για την πολιτική διαφθορά της εξουσίας. Ο Γιώργος Κιμούλης, χρησιμοποιώντας την ιδέα του Μπένε, αλλά «απιστώντας» κι αυτός με τη σειρά του στη διασκευή του Μπένε, παρουσιάζει μια δική του θεατρική διασκευή.
Κοστούμια: Εφη Αλεξάνδρου. Κινησιολογία: Πέρσα Σταματοπούλου. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης. Video: Κώστας Κιμούλης. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ρεγγίνα Παντελίδη, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Κατερίνα Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Δαμασκηνός κ.ά.

No comments: