Wednesday, July 23, 2008

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΘΕΡΟΥΣ


Φωτογραφία

Επάνω, ο Στάθης Λιβαθινός (έκτος από αριστερά) με την ομάδα του μετακομίζει στο Μεταξουργείο και παρουσιάζει το έργο «Ενας ήρωας- Το καμάρι της Δύσης». Αριστερά, η Σοφία Φιλιππίδου (εικονίζεται στο μέσον να υψώνει το ποτήρι της) πρωταγωνιστεί στην κωμωδία «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» στο θέατρο «Δημήτρης Χορν»

Οι πρώτες ανακοινώσεις έγιναν και το ρεπερτόριο στα θέατρα της νέας σεζόν αρχίζει να διαγράφεται

Αυξάνονται και πληθύνονται οι παραστάσεις για τη θεατρική σεζόν 2008-2009 καθώς οι σκηνές ανακοινώνουν το ρεπερτόριό τους βάζοντας έτσι τη δική τους πινελιά στη χρονιά που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Νέες αφίξεις και ενδιαφέρουσες συνεργασίες έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα των γνωστών συνταγών. Υπομονή...

Με το έργο του Ιρλανδού Τζον Μίλινγκτον Σινγκ «Ενας ήρωας- Το καμάρι της Δύσης» ο Στάθης Λιβαθινός μαζί με τα παιδιά της (πρώην) Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει τη δουλειά του στο θέατρο Μεταξουργείο, σε παραγωγή της Αννας Βαγενά. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία έργα του Σινγκ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 38 ετών (1871-1909). Πραγματεύεται τις αλλαγές που επιφέρει στη ζωή ενός απομονωμένου χωριού η άφιξη ενός ξένου. Με βοηθό σκηνοθέτη τον Δημήτρη Ημελλο και με σκηνογράφο την Ελένη Μανωλοπούλου, ο Στάθης Λιβαθινός έχει στην ομάδα του τους Νίκο Καρδώνη, Δημήτρη Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Αρη Τρουπάκη, Μαρία Σαββίδου, Στέλιο Ιακωβίδη, Μαρία Κίτσου, Βασίλη Κουκαλάνι, Οθωνα Μεταξά, Καλλιόπη Σίμου και Σοφία Τσινάρη. Συνολικά στο πρόγραμμα της προσεχούς σεζόν θα ανεβεί ένα ακόμη έργο στην Κεντρική Σκηνή του Μεταξουργείου (παραστάσεις από Τετάρτη ως και Κυριακή) και τρεις παραστάσεις στη Νέα Σκηνή κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
«Το ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο΄ Νιλ θα επανέλθει στην Κεντρική Σκηνή του Απλού Θεάτρου από τις 23 Οκτωβρίου. Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας, με τους Δημήτρη Καταλειφό, Ράνια Οικονομίδου, Αλκι Κούρκουλο, Κώστα Βασαρδάνη και Σοφία Καλεμκερίδου, θα παίζεται ως την 1η Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια η Ράνια Οικονομίδου θα συνεργασθεί για πρώτη φορά με τη Λυδία Φωτοπούλου για να μοιρασθούν τους ρόλους στην «Ανάσα ζωής» του Ντέιβιντ Χέαρ που θα ανεβάσει στα μέσα Φεβρουαρίου ο Αντώνης Αντύπας. Στη Νέα Σκηνή του Απλού αναμένονται δύο παραγωγές. Από τις 28 Οκτωβρίου και ως τις αρχές Ιανουαρίου θα παρουσιασθεί το έργο «Βερολίνο 1989, ιστορίες μιας πόλης» που βασίζεται στο βιβλίο του Δημήτρη Γκενεράλη, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Αρη Τρουπάκη. Στις 3 Φεβρουαρίου θα κάνει πρεμιέρα ο μονόλογος της «Δεσποινίδος Μαργαρίτας» του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή και σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου, με την Ολια Λαζαρίδου. Μια (συγκινητική) κωμωδία για τις σχέσεις μάνας και κόρης προτείνει το Θέατρο Εξαρχείων για την προσεχή σεζόν. «Πολύ καλά!» ο τίτλος του έργου της σύγχρονης Αμερικανίδας Λίζας Κρον που θα σκηνοθετήσει ο Τάκης Βουτέρης και στο οποίο θα παίξουν η Ελένη Γερασιμίδου και η Αννίτα Δεκαβάλλα. Στο θίασο συμμετέχουν και οι Ανδρη Θεοδότου, Λιάνα Παρούση κ.ά.
Πολλαπλή η παρουσία της Ελληνικής Θεαμάτων και την προσεχή θεατρική χρονιά με νέες παραγωγές και επαναλήψεις. Στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί το σύγχρονο ελληνικό έργο «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» του Ακη Δήμου, με τη Σοφία Φιλιππίδου στον ρόλο του τίτλου και με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Μάνο Καρατζογιάννη, Αλέξανδρο Καλπακίδη, Νάντια Κοντογεώργη, Παύλο Ορκόπουλο και Γιούλικα Σκαφιδά. Η νέα κωμωδία των Ρέππα - Παπαθανασίου «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» θα εγκαινιάσει τη νέα εποχή στο θέατρο Λαμπέτη (πέρασε από τα χέρια του Γιώργου Λεμπέση στην ΕΛΛ. ΘΕΑ.), με τους Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Παύλο Κοντογιαννίδη, Τζόυς Ευείδη, Δημήτρη Μαυρόπουλο κ.ά. να μοιράζονται τους ρόλους. Με τον «Νοέμβριο» του Ντέιβιντ Μάμετ θα κάνει πρεμιέρα την περίοδο 2008-2009 το Εμπορικόν, με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και τη Βίκυ Σταυροπούλου να ηγούνται του θιάσου, όπου παίζουν επίσης οι Ιωσήφ Μαρινάκης και Χρήστος Βασιλόπουλος. «Νinja ΤV Live» θα προτείνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη το θέατρο Αποθήκη. Τέλος, στο Μικρό Παλλάς για δύο βραδιές (18-19/11) θα κάνει την τελευταία στάση του το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Γουίλιαμς, με την Ολια Λαζαρίδου, στη σκηνοθεσία της Αντζελας Μπρούσκου. Μαζί τους οι Γιάννης Στάνκογλου, Παρθενόπη Μπουζούρη κ.ά.
Για δέκατη χρονιά θα επαναληφθεί το «Σεσουάρ για δολοφόνους» στην Αποθήκη, για τρίτη χρονιά θα παιχθούν οι «Ηρωες» στο Μικρό Παλλάς, για δεύτερη χρονιά η «Φούστα μπλούζα» στην Πειραιώς 131, η κωμωδία «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου» στην Κιβωτό, καθώς και το μιούζικαλ «Δυο τρελοί τρελοί παραγωγοί» στο θέατρο Αλίκη. Επιπλέον από την ΕΛΛ. ΘΕΑ. αναμένεται το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη, με τον ίδιο και τους Σμαράγδα Καρύδη, Γιώργο Καπουτζίδη, Γιώργο Κορμανό, Βίκυ Βολιώτη (για τις αρχές του 2009 στο Μικρό Παλλάς), και το καινούργιο έργο της Ελένης Γκασούκα, με τη Μαρία Καβογιάννη και τον Θανάση Αλευρά.

No comments: