Wednesday, July 23, 2008

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΑΜΕΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Νοέμβριος», δηλαδή το τελευταίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ, που πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη του 2007 στη Νέα Υόρκη. Κωμωδία που διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στον Λευκό Οίκο, έρχεται την ερχόμενη σεζόν στην Αθήνα, στο θέατρο «Εμπορικόν», που κατόρθωσε να είναι διεθνώς μόλις το δεύτερο θεατρικό στέκι που θα τη φιλοξενήσει. Τη μετάφραση έκανε ο Θοδωρής Πετρόπουλος και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Το σκηνικό -πιστή αναπαράσταση του περίφημου οβάλ γραφείου- θα κάνει ο Ντίνος Πετράτος και τα κοστούμια η Κατερίνα Παπανικολάου.

Ο Ντέιβιντ Μάμετ φορώντας τι-σερτ με σκηνή από τη νεοϋορκέζικη παράσταση του «Νοεμβρίου»
Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο Αμερικανός πρόεδρος και τυπικός πολιτικάντης «Τσαρλς Σμιθ» (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης). Γύρω του: η λεσβία συντάκτρια των λόγων του (Βίκυ Σταυροπούλου), ένας διεφθαρμένος δικηγόρος (Ιωσήφ Μαρινάκης), ο εκπρόσωπος των Αμερικανών εκτροφέων γαλοπούλας (Χρήστος Βασιλόπουλος) κ.ά.
Σε παραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων είναι και το καινούργιο έργο «Συμπέθεροι απ' τα Τίρανα» των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα, που θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Λαμπέτη. Πώς αντιδρά ένα τυπικό νεοελληνικό ζευγάρι όταν η κόρη τους τους ανακοινώνει ότι ο εκλεκτός της καρδιάς της είναι Αλβανός; Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία των συγγραφέων. Παίζουν οι: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Παύλος Κοντογιαννίδης, Δήμητρα Στογιάννη, Τζόυς Ευείδη, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Νικόλας Μακρής, Νατάσα Κοτσοβού, Κώστας Καζάκας, Χρήστος Τριπόδης.
Στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν» ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί την κωμωδία του Ακη Δήμου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» (μεγάλη επιτυχία της χειμερικής σεζόν από την Πειραματική Σκηνή «Τέχνης» της Θεσσαλονίκης). Παίζουν οι: Σοφία Φιλιππίδου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Μάνος Καρατζογιάννης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Νάντια Κοντογεώργη, Παύλος Ορκόπουλος, Γιούλικα Σκαφιδά.
Ο υπόλοιπος σχεδιασμός της Ελληνικής Θεαμάτων για τη σεζόν 2008-2009 προβλέπει τις επαναλήψεις των έργων «Σεσουάρ για Δολοφόνους» (Θέατρο Αποθήκη), «Φούστα-Μπλούζα» των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα (Πειραιώς 131), «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου» της Δ. Παπαδοπούλου, αλλά και του παιδικού «Η Χιονάτη και οι 7 ψηλοί νάνοι» της Κ. Ρουγγέρη (Θέατρο Κιβωτός), «Δυο Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί» (Θέατρο Αλίκη), οι «Ηρωες» της Ελ. Γκασούκα (Μικρό Παλλάς).
Επίσης, στο Θέατρο Αποθήκη τα Δευτερότριτα θα παραδοθούν στο «Ninja TV live» με τους Guy Krief, Στέφανο Gateley, Δημήτρη Αναγνώστου, Δημήτρη Ουγγαρέζο, σε σκηνοθεσία Νικήτα Κλιντ.
Στο «Μικρό Παλλάς», αρχές του 2009, θα κάνει πρεμιέρα το καινούργιο έργο του Θ. Αθερίδη, με τους Σμαράγδα Καρύδη, Γιώργο Καπουτζίδη, Γιώργο Κορμανό, Βίκυ Βολιώτη, αλλά και της Ελένης Γκασούκα «Η Φουρκέτα» με τη Μαρία Καβογιάννη και τον Θανάση Αλευρά.
Στο «Παλλάς» τέλος, θα μεταφερθεί για δύο βραδιές (18,19/10) η περσινή εκδοχή της Αντζελας Μπρούσκου για το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, με την Ολια Λαζαρίδου.

[Ν. ΧΑΤΖ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 23/07/2008]

No comments: