Monday, July 21, 2008

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΟΘΕΩΣΕ ΤΗΝ ΠΙΝΑ ΜΠΑΟΥΣ

Σαν τα τσαμπιά, 6.500 χιλιάδες θεατές κρέμονταν από τις επιδαυρικές κερκίδες το Σάββατο. Τουλάχιστον αναμενόμενο για τη μεγάλη κυρία του χορού, Πίνα Μπάους, στην πρώτη, και μάλλον αργοπορημένη, «κάθοδό» της στο αρχαίο αργολικό θέατρο, και μάλιστα με μια δουλειά του '74 που θεωρείται ιστορική.
Ενα φιλί στην Πίνα Μπάους από τον Γιώργο Λού
Η όπερα του Γκλουκ «Ορφέας και Ευρυδίκη», με το μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Παρισιού, σε χορογραφία και σκηνοθεσία της Μπάους, είχε ξεπουλήσει από την αρχή της περασμένης εβδομάδας όλα τα εισιτήριά της - είχαν εξαιρεθεί οι δύο πλάγιες κερκίδες, γιατί δεν θα είχαν καλή θέα στον σκηνικό χώρο, και μαζί τους χάθηκαν 1.600 εισιτήρια.
Οταν η ίδια η Μπάους βγήκε το Σάββατο στην Ορχήστρα για να υποκλιθεί, «σεισμός» τάραξε το θέατρο της Επιδαύρου. Το κοινό την αποθέωνε μαζί με την ορχήστρα και τους χορευτές της, όρθιο, φωνάζοντας για μερικά λεπτά «μπράβο» και χειροκροτώντας. Ανάμεσα στους ορθίους, ο «οικοδεσπότης» των Επιδαυρίων, Γιώργος Λούκος, το ζεύγος Σημίτη, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Γιώργος Βέλτσος, ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Βάσω Παπαντωνίου, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Κωνσταντίνος Καρύδης, η Ασπασία Παπαθανασίου κ.ά.
Αντάξια της σαββατιάτικης νίκης της Εθνικής μας στο μπάσκετ και η νίκη της Μπάους στα επιδαυρικά χώματα. Τουλάχιστον έτσι αισθάνονταν όσοι αποχωρούσαν από μια δουλειά που, παρά τα 34 της χρόνια, παραμένει αέρινη και ολόφρεσκια. Ο ίδιος κόσμος, πάνω-κάτω, με το Σάββατο αναμενόταν και στη χθεσινή επανάληψη της παράστασης.

[ΙΩ. Κ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/07/2008]

No comments: