Wednesday, July 23, 2008

ΚΟΡΙΤΣΙΑ-ΛΑΜΠΑΤΕΡ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μια πτώση εκεί όπου οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, ή αλλιώς: Electric Girl... Η πιο πρόσφατη δουλειά της Αποστολίας Παπαδαμάκη (η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη στο Θέατρο «Θησείον») έχει ήδη κατέβει στην Καλαμάτα και είναι πανέτοιμη να δώσει απόψε το «παρών» της στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου, ως μοναδική ελληνική συμμετοχή του φετινού 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Ο γνωστός μουσικός Μπλέιν Ρέινινγκερ επιστρέφει σ’ ένα παλιό εργοστάσιο, όπου στο παρελθόν κατασκευάζονταν κορίτσια-λαμπατέρ. Μια μοναχική, αυστηρή και θλιμμένη φιγούρα ενός ταξιδιώτη, ο οποίος φαίνεται να έχει αποδεσμευτεί από κάθε είδους ανθρώπινη επικοινωνία. Ομως, η παρουσία του και οι ήχοι της μουσικής του δίνουν ζωή σ’ ένα κορίτσι, που αναπνέει ακόμα κάτω από τα καλώδια. Ή μήπως είναι η ανάγκη του για συντροφιά που τον καλεί; Ολα συμβαίνουν μες στο ασυνείδητο...
«Αφορμή για την καινούργια μου παράσταση Electric girl ήταν ένα άρθρο των New York Times του 1884. Ηταν η εποχή που η Αμερική περνούσε από το φωταέριο στον ηλεκτρισμό. Υπήρχε μια εταιρεία, η Electric girl lightning company, που πουλούσε την καινούργια της εφεύρεση: νοίκιαζε κοπέλες με τη μέρα, την εβδομάδα ή τον μήνα, οι οποίες φορούσαν ένα λαμπατέρ στο κεφάλι τους, είχαν μπαταρίες ενσωματωμένες στα ρούχα τους και μπορούσες να τις νοικιάζεις για να φωτίζουν το σπίτι σου, δίνοντάς τους προφορικές οδηγίες», σημειώνει για την παράσταση της Electric Girl, η Αποστολία Παπαδαμάκη.
Και προσθέτει: «Στην παράσταση υπάρχουν ένας άντρας και μια γυναίκα που με κώδικα telemarketing προσπαθούν να μας πουλήσουν αυτή την εφεύρεση. Tο άλλο κείμενο της παράστασης είναι ένα ποίημα του Walt Whitman, το I sing the electric body. Ο Whitman λέει πως «αν κάτι είναι ιερό, είναι το ανθρώπινο σώμα...». Η Αποστολία Παπαδαμάκη, καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος της ομάδας Quasi Stellar, την οποία ίδρυσε το 2002, αποφοίτησε από την ΚΣΟΤ και συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη. Ως περφόρμερ, έχει συνεργαστεί με τον Βέλγο σκηνοθέτη Jan Fabre στα έργα Je suis sang (2001) και L’ histoire des larmes (2005).
Info: Ομάδα χορού Quasi Stellar, Αποστολία Παπαδαμάκη Electric Girl, απόψε στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας (10 μ.μ.). Οι εκδηλώσεις του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού συνεχίζονται με την παράσταση της ομάδας χιπ-χοπ Discipulos do Ritmo (Geometronomics, 24, 25/7), το πολυσυζητημένο ελληνοολανδικό πρότζεκτ του Πέρε Φάουρα (25, 26, 27/7) και τους Sankai Juku (27/7).

No comments: