Sunday, July 20, 2008

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ... ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ 20-07-2008

Αβινιόν. Φεστιβάλ. www.festival-avignon.com

Το 62ο Φεστιβάλ της Αβινιόν, ένα από τα πιο φημισμένα φεστιβάλ θεάτρου στον κόσμο, παρουσιάζει μια πλειάδα παραστάσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους, «Ο κλήρος του μεσημεριού» του Πολ Κλοντέλ, παράσταση σκηνοθετημένη από τους ηθοποιούς του θιάσου της Βαλερί Ντρεβίλ, και η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ρομέο Καστελούτσι, ο οποίος παρουσιάζει τα τρία μέρη του έργου («Κόλαση», «Καθαρτήριο» και «Παράδεισος») σε διαφορετικούς χώρους του φεστιβάλ. Επίσης, το έργο Atropa (μελέτη πάνω στην εξουσία, με κείμενα του Ευριπίδη, του Αισχύλου, του Τζορτζ Μπους, του Ράμσφελντ και του Μαλαπάρτε), και ο «Αμλετ» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Τόμας Οστερμάγιερ. Ως τις 27 Ιουλίου.

Λονδίνο. Old Vic. www.oldvictheatre.com

«Pygmalion». Ο «Πυγμαλίων», το δημοφιλέστερο έργο του Τζορτζ Μπέρναρ Σο, έχοντας διασκευαστεί σε θεατρικό και κινηματογραφικό μιούζικαλ («Ωραία μου κυρία»), παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Πίτερ Χολ σε μια παραγωγή που έχει ενθουσιάσει κριτικούς και κοινό. Ολοι οι ηθοποιοί έχουν κερδίσει θερμά εγκώμια, ανάμεσά τους η Μισέλ Ντόκερι (Ελίζα Ντούλιτλ), ο Τιμ Πίτζοτ-Σμιθ (Χένρι Χίγκινς), ο Τζέιμς Λόρενσον (Πίκερινγκ) και ο Τόνι Χέιγκαρθ (Αλφρεντ Ντούλιτλ). Ως τις 9 Αυγούστου.

Nέα Υόρκη. Cort Theater. www.39stepsonbroadway.com

«Alfred Hitchcock’s The 39 Steps». Θεατρική διασκευή της ταινίας του Χίτσκοκ «Τα 39 σκαλοπάτια» από τον Πάτρικ Μπάρλοου. Tο έργο έκανε ήδη λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο (κέρδισε το βραβείο Ολίβιε 2007 για την καλύτερη κωμωδία) και τώρα μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουέι σκηνοθετημένο από την Μαρία Αϊτκεν, κερδίζοντας ενθουσιώδη εγκώμια από την κριτική. Τους πολυάριθμους ρόλους του έργου τους ερμηνεύουν τέσσερις εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί: Τσαρλς Εντουαρντς, Αρνι Μπάρτον, Κλιφ Σόντερς και Τζένιφερ Φέριν.

Music Box Theatre. www.augustonbroadway.com

«August: Osage County». Τιμημένο με 8 βραβεία Τόνι, ανάμεσά τους και του καλύτερου θεατρικού έργου του 2008, το έργο της Τρέισι Λετς, σκηνοθετημένο από την Αννα Σαπίρο, έχει ως πρωταγωνιστές τα μέλη μιας παλιάς οικογένειας στην Οκλαχόμα που βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Οπως έγραψαν οι κριτικοί, η Λετς πραγματεύεται το θέμα της καταρρέουσας αμερικανικής οικογένειας με άγριο χιούμορ και σπαρακτική συγκίνηση. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε από τον θίασο του περίφημου Στέπενγουλφ Θίατερ στο Σικάγο και τώρα κάνει μια δεύτερη θριαμβευτική σταδιοδρομία στο Μπροντγουέι.

Eπιμέλεια: Aγγελικη Στουπακη, Η Καθημερινή, 20/07/2008

No comments: