Monday, July 21, 2008

ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


Άρης Βασιλειάδης, ΤΑ ΝΕΑ, 21/07/2008
Η πρόσοψη της Βιβλιοθήκης του Κέλσου στην Έφεσο, όπου  παίχτηκε ο «Φαέθων» του Ευριπίδη, και ο Μάριος  Φραγκούλης ως Απόλλων
Η πρόσοψη της Βιβλιοθήκης του Κέλσου στην Έφεσο, όπου παίχτηκε ο «Φαέθων» του Ευριπίδη, και ο Μάριος Φραγκούλης ως Απόλλων
Η αρχαία Έφεσος ζωντάνεψε ξανά από τον ελληνικό Λόγο.
Στην εντυπωσιακή είσοδο της Βιβλιοθήκης του Κέλσου, στα πλαίσια του διεθνούς Φεστιβάλ Σμύρνης, ξετυλίχτηκε η ιστορία του «Φαέθοντος», της «χαμένης» τραγωδίας του Ευριπίδη. Μπροστά από τα αγάλματα της Αρετής, της Σοφίας, της Επιστήμης και της Έννοιας, ένας θίασος Ελλήνων και Κυπρίων ηθοποιών, μαζί με ενθουσιώδες κοινό Τούρκων και Ελλήνων, μοιράστηκε την ατμόσφαιρα μιας ξεχωριστής παράστασης αρχαίου δράματος. Ξεχωριστής όχι μόνο γιατί συμμετείχαν για πρώτη φορά Κύπριοι καλλιτέχνες σε πολιτιστικό δρώμενο στην Τουρκία, αλλά και επειδή αξιοποιήθηκε ο χώρος.
Και όμως στα σκαλιά τα επιβλητικής βιβλιοθήκης, κάτω από τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Νίκου Χαραλάμπους, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Στέλιος Καυκαρίδης, ο Μάριος Φραγκούλης στον ρόλο του Απόλλωνα, ο Σπύρος Σαραφιανός, ο Μιχάλης Καλαμπόκης και 15μελής Χορός «ζωντάνεψαν» το έργο του Ευριπίδη που μεταφράστηκε από τον Γιάννη Λιγνάδη και τη Ρόνι Παπακωνσταντοπούλου και ανασυστάθηκε από τον Ηλία Μαλανδρή. Η ιστορία αναφέρεται στον Φαέθοντα- τον παράνομο καρπό του έρωτα του θεού Απόλλωνα και της Κλυμένης, της συζύγου του βασιλιά Μέροπα- και το τραγικό τέλος του, μετά την πτήση του γύρω από τη Γη με το άρμα του Απόλλωνα, που συνέβη λίγο πριν από τον γάμο του με τη θεά Αφροδίτη.
Στο δεύτερο μέρος, ο Μάριος Φραγκούλης, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Γιώργος Περρής και ο Ανδρέας Σμυρνάκης ερμήνευσαν κομμάτια του Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή, ενώ ο Γρηγόρης Βαλτινός απήγγειλε ποιήματα του Γιώργου Παπακώστα και η Χριστιάννα Ματζουράνη ορφικά κείμενα στα αρχαία ελληνικά.
Ο «Φαέθων» με το ελληνικό χρώμα του έδωσε μια άλλη νότα στο διεθνές Φεστιβάλ Σμύρνης. Στην παράσταση, που ήταν παραγωγή της Εταιρείας Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και πρωτοβουλία της προέδρου της Ελένης Μελέτη, παραβρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών και Απόδημου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης και η πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Χαρά Σκολαρίκου.

No comments: