Tuesday, July 22, 2008

ΤΟ ΥΠΠΟ ΑΘΕΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Σαν ντόμινο, ο ένας μετά τον άλλο, οι πολιτιστικοί φορείς δηλώνουν την αδυναμία τους να αρχίσουν ή να συνεχίσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, αφού το υπουργείο Πολιτισμού χρωστάει μεγάλα ποσά από τις συμφωνημένες επιχορηγήσεις. Ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης, έγινε δεκτός στο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας με διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις και αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχει αναξιοπιστία της πολιτείας»! Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις της Μονής Λαζαριστών μένουν στη μέση «λόγω οικονομικής δυσχέρειας». «Τα όρια μας εξαντλήθηκαν», δηλώνει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης. Οσο για το Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ έπειτα από 13 χρόνια κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί, για τους ίδιους λόγους. Τρία γεγονότα που καταδεικνύουν την ανερμάτιστη πολιτιστική πολιτική, που «κρεμάει» επιτυχημένους θεσμούς.

Πολιτισμού θερινή κατάρρευση

Στον αέρα το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών λόγω οικονομικής δυσχέρειας του ΚΘΒΕ – Ούτε ευρώ στο Φεστιβάλ Χορού

Στον αέρα τινάζεται το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, έπειτα από απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη να αναβάλει τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, λόγω «χρέους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Eλλάδος προς τη Μονή από οφειλόμενα ενοίκια, ύψους 409.000 ευρώ».

Η διακοπή ενός φεστιβάλ, λόγω «οικονομικής δυσχέρειας», αποτελεί θέατρο του παραλόγου, αφού ο νομάρχης, ως πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, φτάνει στο σημείο να απειλεί με έξωση έναν εκ των εταίρων του... «Τα όριά μας εξαντλήθηκαν. Χωρίς χρήματα, όμως, δεν παράγεται πολιτισμός. Αν από το ΚΘΒΕ δεν καταβληθεί σεβαστό μέρος του ποσού, τότε οι χώροι του κτιρίου δεν θα παραχωρηθούν, ούτε στην ερχόμενη θεατρική περίοδο», ανέφερε στην «Κ» ο νομάρχης Θεσσαλονίκης. «Το χρέος αυτό δεν δημιουργήθηκε σήμερα. Μετακυλίεται από χρόνο σε χρόνο, καθώς οι ανάγκες του ΚΘΒΕ ξεπερνούν την ετήσια τακτική επιχορήγηση (7,5 εκατ. ευρώ).
Το πρόβλημα οξύνθηκε φέτος λόγω της έκτακτης αμοιβής προσωπικού και ευελπιστούμε οι υποχρεώσεις προς τρίτους να εξοφληθούν», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, κ. Δημήτρης Γαρούφας - μέλος της αστικής εταιρείας της Μονής Λαζαριστών. Πάντως, ο νομάρχης είναι κατηγορηματικός. Χθες, απέρριψε την πρόταση του ΚΘΒΕ για την καταβολή ενός μικρού ποσού (30.000 ευρώ) με την προϋπόθεση εξόφλησης των οφειλόμενων ενοικίων στο μέλλον. «Το ποσόν αυτό δεν καλύπτει ούτε το 10% της οφειλής. Προτιμώ να ακυρώσω παραστάσεις, παρά να αφήσω απλήρωτους τους εργαζόμενους της Μονής», επισημαίνει.

Πρεμιέρα με... στεφάνι κηδείας

Μια ομάδα παιδιών με τους γονείς τους ντυμένοι στα μαύρα σαν να πήγαιναν σε κηδεία... Κάπως έτσι ξεκίνησε την Παρασκευή που μας πέρασε το φετινό 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας. Για πρώτη φορά στα χρονικά, τον ενθουσιασμό για την έναρξη της μεγάλης γιορτής του χορού σκίασαν οι πένθιμοι ήχοι μιας μπάντας και οι διαμαρτυρίες εργαζομένων στην Δημοτική Επιχείρηση της πόλης. Σαν να το ήξερε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης και αποφάσισε να παραστεί στην πρεμιέρα. Βέβαια, αντί για λουλούδια του προσέφεραν ένα στεφάνι κηδείας (της ΔΕΠΑΚ), ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ αναγκάστηκε (τι άλλο θα έκανε;) να βγάλει στη φόρα τα άπλυτα. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Χορού ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν και τα χρήματα ακόμη δεν είχαν δοθεί. Ούτε ένα ευρώ από την καθορισμένη από προγραμματική σύμβαση επιχορήγησή του (480.000 ευρώ). Δεν είναι όμως μόνο αυτό... Εδώ και πολύ καιρό τα πράγματα στην Δημοτική Επιχείρηση Καλαμάτας πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, αφού το χρέος του ΥΠΠΟ είχε πλέον ανέλθει στο ποσό των 1.600.000 ευρώ. «Θα μου πείτε ότι υπάρχει αναξιοπιστία της πολιτείας. Θα το δεχτώ», αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο Μιχάλης Λιάπης. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του ότι το πρόβλημα με τη ΔΕΠΑΚ θα λυθεί με έκτακτες επιδοτήσεις, ενώ στη συνέχεια το ΥΠΠΟ θα αναδιαπραγματευτεί την προγραμματική σύμβαση με τον δήμο. Οσο για το Φεστιβάλ Χορού, ο υπουργός υποσχέθηκε πως θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση της επιχορήγησης και πως για τα επόμενα πέντε χρόνια η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη...

No comments: