Monday, July 21, 2008

ΑΡΧΑΙΕΣ «ΤΡΩΑΔΕΣ», ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ…

Αρχαίες «Τρωάδες», σύγχρονοι μετανάστες…

Σε συνεχές τράνζιτο μεταξύ Αλβανίας κι Ελλάδας βρισκόταν ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος τους τελευταίους τρεις μήνες που διεξάγονταν οι πρόβες για τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας.

Στην Αλβανία, η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 17 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο του Βουθρωτού. Στην Ελλάδα, η πρεμιέρα και μοναδική παράσταση θα δοθεί σήμερα, στις 21 Ιουλίου, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα. «Τόπος αρκετά συμβολικός, καθώς ο Βύρωνας υπήρξε τόπος υποδοχής των προσφύγων από τη Μικρά Ασία», υπογραμμίζει ο Ελληνας σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας έρχεται σαν φυσική συνέχεια της πολιτικής που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με παραστάσεις όπου η πολιτική διάσταση έχει καθοριστικό ρόλο στη ζωή και τα πάθη των ανθρώπων: «Με τις “Τρωάδες” κλείνει ένας 10ετής κύκλος του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Πριν από δέκα χρόνια ξεκινήσαμε με τον “Κοινό Λόγο” της Ελλης Παπαδημητρίου, που αφορούσε σε μαρτυρίες γυναικών προσφύγων. Ακολούθησαν οι “Εμιγκρέδες” του Μρόζεκ το 2003 και το “Eνας στους δέκα” φέτος, μια παράσταση βασισμένη σε εμπειρίες μεταναστών. Οι μετανάστες και οι μειονότητες είναι ένας κοινωνικός πυρήνας στον οποίο μας ενδιαφέρει να επανερχόμαστε».Yστερα από εβδομήντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας, με πολλά κλασικά και σύγχρονα έργα στο ενεργητικό του, το Εθνικό Θέατρο της γειτονικής χώρας αποφασίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του να ανεβάσει αρχαίο δράμα.

«Η αρχική πρόταση του Εθνικού Θέατρου της Αλβανίας προς εμένα ήταν να ανεβάσουμε τον αριστοφανικό “Πλούτο” λόγω του φαινoμένου του νεοπλουτισμού στη σύγχρονη Αλβανία.
Καθώς όμως δεν είμαι εξοικειωμένος με το χιούμορ της αλβανικής κοινωνίας, τους αντιπρότεινα τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη, όπου η βαρβαρότητα του πολέμου και η αγωνία της προσφυγιάς είναι κυρίαρχα θέματα και καταστάσεις εξαιρετικά οικείες στους Αλβανούς, όπως άλλωστε και στους Eλληνες και σ’ όλους τους λαούς των Βαλκανίων», τονίζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Και συνεχίζει: «Οι ηθοποιοί δεν γνώριζαν ούτε το έργο ούτε είναι εξοικειωμένοι με την αρχαία ελληνική ποίηση. Είναι αρκετά “αθώοι” αλλά και διαθέσιμοι σε σχέση με εμάς τους Ελληνες, που είμαστε “χορτασμένοι” από τις άπειρες τραγωδίες που έχουμε δει κι έχουμε λάβει μέρος».
Ετσι, η αρχαία ελληνική τραγωδία γίνεται με την παράσταση αυτή μέσο καλλιτεχνικής επικοινωνίας με το γειτονικό λαό της Αλβανίας.
Μαζί με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, έχουν προσκληθεί και εργάζονται για τις «Τρωάδες» ο Aγγελος Μέντης (σκηνικά - κοστούμια), ο Ερμής Μαλκότσης (επιμέλεια κίνησης) και ο Βασίλης Καψούρος (φωτισμοί), ενώ βοηθός σκηνοθέτη και διερμηνέας είναι ο Λαέρτης Βασιλείου. Τη μετάφραση υπογράφει ο βραβευμένος μεταφραστής Ρομέο Τσολλάκου.
Από την άλλη πλευρά, το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας επιστρατεύει για την παραγωγή αυτή το καλύτερο δυναμικό του: το ρόλο της Εκάβης ερμηνεύει η Μαργαρίτα Τζέπα, ενώ μαζί της επί σκηνής θα βρεθούν η εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα της Ραϊμόντα Μπούλκου (Ελένη), η Λίζα Τζουβάνι (Ανδρομάχη), ο Γκουλιέλμ Ραντόγια (Ποσειδών) κ.ά.

ΜΠΛΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, 21/07/2008

No comments: