Tuesday, July 22, 2008

«ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ» ΣΕ ΣΤΑΘΜΟ ΤΡΕΝΟΥ...

Οι «Φοίνισσες», τραγωδία γραμμένη γύρω στο 409 π.Χ., μετά την αθηναϊκή συντριβή στη Σικελία, αποτελούν ακόμη μια κραυγή διαμαρτυρίας του Ευριπίδη κατά του πολέμου και ιδιαίτερα κατά της απεχθέστερης μορφής του, του εμφυλίου πολέμου.
«Φοίνισσες» σε σταθμό τρένου...

Το έργο, που παρουσιάζεται την Παρασκευή και το Σάββατο στην Επίδαυρο από το «Αμφι-Θέατρο» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, είναι μία πινακοθήκη όλων των χαρακτήρων του Θηβαϊκού Κύκλου (Ιοκάστη, Οιδίπους, Αντιγόνη, Κρέων, Τειρεσίας, Ετεοκλής κ.λπ.).

Για να προβληθεί η διαχρονικότητα του ευριπίδειου μηνύματος, «το οποίο δυστυχώς είναι και σήμερα σπαρταριστά επίκαιρο, χωρίς αλλοίωση του κειμένου», τοποθετήθηκε ο τόπος δράσης σ' έναν χώρο «απειλητικό» και οι ρόλοι ντύθηκαν με «σύγχρονα κοστούμια.
Ο χώρος αυτός μοιάζει σαν ένας εγκαταλειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός σ' έναν τόπο κάπως απόμερο. Ενας σταθμός μπορεί να συμβολίζει την αναχώρηση για το μέτωπο αγαπημένων προσώπων, αλλά και την άφιξη ιταμών εισβολέων», σημειώνει ο Σπύρος Ευαγγελάτος.
Ομως εκτός από το αντιπολεμικό μήνυμα οι «Φοίνισσες», προσθέτει, «προβάλλουν ρητά τη δυνατότητα του Ευριπίδη να συνθέτει απειλητικούς χαρακτήρες, που εναλλάσσονται με υπέροχες λυρικές εξάρσεις του χορού, με συναρπαστική δράση και μ έναν υποβρύχιο σαρκασμό».

Τη μετάφραση υπογράφει ο Κ.Χ. Μύρης, τα σκηνικά - κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας και τη μουσική ο Θάνος Μικρούτσικος. Πρωταγωνιστούν: Αντιγόνη Βαλάκου (Ιοκάστη), Πέτρος Φυσσούν (Οιδίπους), Στέφανος Κυριακίδης (Κρέων), Κώστας Αθανασόπουλος, Σπύρος Μαβίδης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Νικόλας Παπαγιάννης, Κωνσταντίνος Φάμης και 13μελής χορός.

Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 22/07/2008

No comments: