Sunday, July 20, 2008

Ο ζηλιάρης «Ζωρζ Νταντέν» του Μολιέρου

Μια από τις κορυφαίες κωμωδίες του Μολιέρου, ο «Ζωρζ Νταντέν», θα αποτελέσει την κεντρική μεγάλη παραγωγή του θεάτρου «Τόπος Αλλού», σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή (11 Δεκεμβρίου 2008 - 12 Απριλίου 2009).

Ο ζηλιάρης «Ζωρζ Νταντέν» του Μολιέρου

Ο Νίκος Καμτσής έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ισορροπεί ανάμεσα στο κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, σε παραγωγές με έργα κλασικά μέσα από καινούργια ματιά αλλά και σε κείμενα με «αέρα» σημερινό. Τώρα δίνει «χώρο» σε έναν από τους μεγαλύτερους κλασικούς συγγραφείς και ποιητές όλων των εποχών, παγκοσμίως, τον Μολιέρο. Ο Μολιέρος στέκεται δίπλα στον Σαίξπηρ, τον Γκολντόνι, τον Θερβάντες. Γενιές καλλιτεχνών εκφράσθηκαν μέσα από τα έργα του και γενιές φυσικά θεατών γέλασαν με τους ήρωες και τις κωμικές καταστάσεις του. Ποταμοί μελάνης έχουν τρέξει με αφορμή τα έργα του από όλους τους μελετητές όλων των εποχών.

Εργο ωριμότητας για τον Μολιέρο, ο «Ζωρζ Νταντέν» διαπραγματεύεται με απολαυστικό τρόπο το θέμα της ζήλιας και το δράμα που ζει ο ζηλιάρης. Ενας ζηλιάρης υπερήλικας που είχε τη φαεινή ιδέα να διαλέξει γυναίκα αριστοκράτισσα, αν και απένταρη και κυρίως νέα, υποφέρει και λιώνει σαν το κερί σκορπίζοντας το γέλιο στον σύγχρονο θεατή προβληματίζοντάς τον ταυτόχρονα. Στον Γολγοθά της νεότητας μιας αιθέριας ύπαρξης σέρνει αυτός τον σταυρό του και λιώνει μέρα με τη μέρα.

Πρόκειται για κείμενο «μοναδικής ισορροπίας. Συνδυάζει από τη μία όλο το ερωτικό κωμικό παιχνίδι και από την άλλη κάνει τομή στην ανθρώπινη κατάσταση. Η γυναικεία πανουργία, η λαϊκή κωμικότητα των υπηρετών, η οπερετική διάθεση των ηλικιωμένων πεθερών και κυρίως η αφέλεια του κεντρικού προσώπου, του ίδιου υπερήλικα, το κάνουν ένα έργο σπουδαίο, σύγχρονο και φυσικά απολαυστικό για τον θεατή», σημειώνει ο Νίκος Καμτσής.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Ανδρέας Στάικος, τη σκηνοθεσία ο Νίκος Καμτσής, το σκηνικό και τα κοστούμια η Μίκα Πανάγου, τη μουσική ο Κώστας Χαριτάτος και την επιμέλεια κίνησης η Βίβιαν Ιωάννου. Παίζουν: Δημήτρης Οικονόμου (Ζωρζ Νταντέν), Ναταλία Στυλιανού, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Αναστασία Πίκου, Πάνος Ροκίδης, Χρύσανθος Παύλου, Μαρίνα Δανέζη, Γιάννης Παπλωματάς, Αννα Σκούμπικ.

Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 19/07/2008

No comments: