Friday, October 17, 2008

«Είναι μιούζικαλ καραμπινάτο»

Ο Γιάννης Δαλιανίδης και ο Μίμης Πλέσσας, δύο καλλιτέχνες που έχουν γράψει ιστορία στα καλλιτεχνικά μας δρώμενα, συνεργάζονται εκ νέου, αυτή τη φορά όχι για τη μεγάλη οθόνη αλλά για το θέατρο.

«Είναι μιούζικαλ καραμπινάτο»

Ο πρώτος διασκευάζει και σκηνοθετεί το κείμενο (βασίζεται στην κωμωδία καταστάσεων του Ρέι Κούνεϊ «Caught in the net»), ο δεύτερος γράφει τη μουσική στο μιούζικαλ «Ενας ταξιτζής... στην μπανιέρα μου», που κάνει απόψε πρεμιέρα στο θέατρο «Ορφέας» (πρώην «Χατζηχρήστου»). «Εχω στενάχωρη καρδιά», «Φεύγουν τα χρόνια», «Σαν ξημερώνει Κυριακή», «Crazy Girl» είναι μόνο μερικές από τις επιτυχίες του συνθέτη που θα διανθίσουν τη δράση επί σκηνής.

«Οταν μου τηλεφώνησε ο Γιάννης Δαλιανίδης έτρεξα αμέσως, γιατί τον αγαπάω και τον εκτιμάω πολύ», είπε ο Μίμης Πλέσσας στην παρουσίαση της παραγωγής. «Δεν έχω να πω μεγάλα λόγια. Είναι έργο που μου άρεσε πολύ, γι αυτό ανέλαβα τη διασκευή.

Ολοι οι συντελεστές αποδίδουν το μάξιμουμ», τόνισε ο Γιάννης Δαλιανίδης και προσέθεσε ότι: «Θα ευχαριστήσουμε όλες τις ηλικίες, θα είναι ένα μιούζικαλ καραμπινάτο».

Ο ίδιος στάθηκε και στα «νέα παιδιά» του θιάσου, για τα οποία έχει την πεποίθηση ότι θα γίνουν «ονόματα» μέσα από την παράσταση, αλλά και στην «ταμπέλα» του θεάτρου: «Θα έπρεπε να λέγεται "Κώστας Χατζηχρήστος". Αλλά κάποια κληρονόμος θέλει χρήματα για να δώσει το όνομα...».

Σχέδια
Ο Στάθης Ψάλτης, ο «ταξιτζής» της παραγωγής, θέλησε να δοκιμαστεί σε ένα άλλο είδος θεάτρου, εκτός επιθεώρησης. Αλλωστε, το σημείωμα που του έδωσε ο Γιάννης Δαλιανίδης στην αρχή των δοκιμών ήταν σαφές:

«Στάθη μου, σε έφτασα στον κινηματογράφο εκεί που έπρεπε. Τώρα θέλω να σε φτάσω στο θέατρο εκεί που πρέπει». Φαίνεται, πάντως, ότι φέτος θα είναι η χρονιά των «αλλαγών» για τον Στάθη Ψάλτη αφού οι πληροφορίες τον θέλουν πρωταγωνιστή στους αριστοφανικούς «Αχαρνής» που θα σκηνοθετήσει το καλοκαίρι ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου που μετέφρασε ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Στάθης Ψάλτης, ταξιτζής στο επάγγελμα, άθελά του μπλέκεται σε ένα σωρό παρεξηγήσεις για να σώσει τον συνάδελφό του και φίλο του Γιώργο Βασιλείου.

Στην όλη παρεξήγηση συμμετέχουν η Λουκία Παπαδάκη σαν σύζυγος, ο Νίκος Βανδώρος σαν γραφικός πατέρας του Στάθη Ψάλτη, και η Μαρία Ιωαννίδου.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο Σάββας Πασχαλίδης. Το μπαλέτο (Μαρία Αγγελιδάκη, Σεργκέι Γκρισένκο, Αντρέας Μανσούροφ, Κατερίνα Μηλιώνη) χορογραφεί ο Αγγελος Χατζής.

Αντιγόνη Καράλη

No comments: