Wednesday, October 15, 2008

Ολη η Αθήνα μια σκηνή



Θεωρούν τους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα της Αθήνας τον φυσικό χώρο έκφρασής τους. «Η πόλη είναι η σκηνή μας», λένε και μας καλούν το Σάββατο 25 Οκτωβρίου σε ένα ολοήμερο πάρτι στο κέντρο της Αθήνας. Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα, στο Σύνταγμα, την οδό Βουκουρεστίου, την οδό Ερμού, την πλατεία Καπνικαρέας, το Μοναστηράκι και το Θησείο, οι καλλιτέχνες (περφόρμερ, μουσικοί, κουκλοπαίχτες, ζογκλέρ, ακροβάτες κ.ά.) παίρνουν τη σκυτάλη από την πόλη για να την παραδώσουν με τη σειρά τους στους πολίτες... Η μέρα θα κλείσει με ένα πάρτι δρόμου στον πεζόδρομο Θεσσαλονίκης στις 9 μ.μ.

Το logo της εκδήλωσης, που το Σάββατο 25 Οκτωβρίου θα παραδώσει το κέντρο της πρωτεύουσας σε ζογκλέρ, περφόρμερ, μουσικούς και κουκλοπαίχτες
«Μέρα δρόμου» τιτλοφορούν την εκδήλωση οι εμπνευστές της. «Για πολλά χρόνια η ελληνική σκηνή των "τεχνών του δρόμου" υπάρχει, ζει, αναπνέει και αναπτύσσεται με βέβαια και αβέβαια βήματα, παλινδρομήσεις και άλματα, στο φυσικό της χώρο: στους δρόμους και τις πλατείες. Εχουμε συναντηθεί με το κοινό και μεταξύ μας έχουμε συνεργαστεί και διασταυρωθεί. Ηρθε ο καιρός να συναντηθούμε και να επικοινωνήσουμε και σε ένα άλλο πεδίο δράσης: τη συλλογική οργάνωση. Ξεκινάμε από την Αθήνα, την πόλη που οι περισσότεροι από εμάς ζούμε και δουλεύουμε, με τον ορίζοντα όμως ανοικτό για "Μέρες δρόμου" σε όλη την Ελλάδα. Αν ένα πάρκο είναι μια, ζωτικής πια σημασίας, παρένθεση στη ρυμοτομία της σύγχρονης Αθήνας, έτσι και η παρουσία της τέχνης στον "Δρόμο" είναι μια ανάσα-νότα ανθρώπινης ευαισθησίας μέσα στους φρενήρεις ρυθμούς της πολύβουης πόλης», μας εξηγούν το εγχείρημά τους.

Η «Μέρα δρόμου» ξεκίνησε στη Γαλλία το 2007 με το όνομα rue libre (ελεύθερος δρόμος) και ήταν πρωτοβουλία της ομοσπονδίας καλλιτεχνών των τεχνών του δρόμου. Τον περασμένο Αύγουστο Ελληνες καλλιτέχνες του θεάτρου δρόμου συναντήθηκαν στο γαλλικό φεστιβάλ τεχνών του δρόμου. Ετσι, στις 25 Οκτωβρίου, εκτός από τη Γαλλία και την Ελλάδα, στο δρόμο θα βγουν καλλιτέχνες και στη Γερμανία και στην Πορτογαλία.

Ο κατάλογος των συμμετεχόντων είναι ακόμη ανοιχτός, γιατί «η 25η Οκτώβρη είναι μια γιορτή για την πόλη, τον ελεύθερο δημόσιο χώρο, η δική μας ανεξάρτητη γιορτή». Την πρωτοβουλία εμπνεύστηκαν οι: Θίασος Παντούμ, Motus Terrae, Helix Street Theatre (θεάματα δρόμου), Eekuipoiz, Lazy dayz-Circus Dayz (τσίρκο-one man show), «Αγιούσαγια», «Baruti» (κουκλοθέατρο), Quilombo, Βασίλης Βασιλάτος (μουσική).

Φ. ΜΠΑΡΚΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2008

No comments: