Friday, October 17, 2008

Η Αννα Μπολένα φορά ξανά τα κοστούμια του 1976

Τα ιστορικά κοστούμια του Νίκου Γεωργιάδη για την «Άννα Μπολένα» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, που φιλοτεχνήθηκαν το 1976, θα φορεθούν ξανά στη νέα παραγωγή της όπερας από την «Εθνική Λυρική Σκηνή». Ο Βασίλης Νικολαΐδης παρουσιάζει την όπερα σε παραγωγή της Λυρικής, απόψε, την Κυριακή και την Τετάρτη 22 του μήνα στο «Ολύμπια», σε ημισκηνοθετημένη μορφή.

Η Αννα Μπολένα φορά ξανά τα κοστούμια του 1976

Οπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει σκηνικό παρά μόνο «προβολές, και η χορωδία με σύγχρονα μαύρα ρούχα τραγουδά κρατώντας τις παρτιτούρες της, στο διαμορφωμένο σε κερκίδες βάθος της σκηνής», εξηγεί ο σκηνοθέτης. Με τις συνθήκες αυτές αλλάζει και όλη η οπτική της παράστασης.

Ο Βασίλης Νικολαϊδης αντιμετώπισε την Μπολένα ως «έργο δωματίου». Η Αννα Μπολένα υπήρξε η όπερα που έκανε διάσημο τον Γκαετάνο Ντονιτσέτι, ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα μήνα, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1830 και ήταν η 35η όπερα που έγραψε ο συνθέτης. Το 1957 ήρθε πάλι δυναμικά στο προσκήνιο χάρη σε παραγωγή της Σκάλας του Μιλάνου με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας. Το έργο μάς ταξιδεύει σε μία από τις πιο αιματοβαμμένες περιόδους της αγγλικής Ιστορίας. Η υπόθεση αφορά την τραγική μοίρα της Αννα Μπολένα, δεύτερης συζύγου του Ερρίκου Η.

Το έργο διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου, οι χορογραφίες είναι της Εφης Καρακώστα, την επιμέλεια του χώρου και των κοστουμιών έχει η Τότα Πρίτσα. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καβράκος, Τζένη Δριβάλα, Μαίρη-Ελεν Νέζη, Κώστας Μαυρογένης, Σταμάτης Μπερής, Ελένη Βουδουράκη, Κωνσταντίνος Κληρονόμος. Συμμετέχει η ορχήστρα, η χορωδία και το μπαλέτο της ΕΛΣ.

No comments: