Wednesday, October 15, 2008

«Μπόνους» σε κερδοφόρους της τέχνης


Το πιο «καινούριο» που παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου - Χορού ήταν το καινούριο κτίριό του (Κωλέτη 31, Εξάρχεια), το οποίο θα εγκαινιαστεί σήμερα το μεσημέρι. Όσον αφορά στην ενός έτους δράση του ΕΚΕΘΕΧ, το οποίο ευαγγελίζεται τη διαμόρφωση «εθνικής πολιτικής» για το θέατρο, μάλλον θολή έως χαοτική φάνηκε να είναι. Το σίγουρο είναι ότι από έρευνες (κοινωνιολογικές, ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του κοινού, διαφόρων κατηγοριών καλλιτεχνικών έργων, μελέτες αντιδράσεων του κοινού απέναντι στις διάφορες κατηγορίες έργων, πρόσληψης των έργων από τις διάφορες κατηγορίες θεατών, το ρόλο της αγοράς στην παραγωγή και αναπαραγωγή «καταναλωτών» καλλιτεχνικών έργων και άλλα τέτοια) πάνε καλά. Από πράξεις για επίλυση χρόνιων προβλημάτων δε φαίνεται να πάμε καλά. Αοριστίες, θεωρίες και «θα», πρωταγωνίστησαν στην πολύωρη συνέντευξη.

Όπως ανακοινώθηκε, έχει επιτευχθεί καταγραφή των πάσης φύσεως θεατρικών και χορευτικών σχημάτων, θεάτρων, ομάδων και εταιρειών, ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, εποπτευόμενων φορέων κλπ. Από την επεξεργασία των στοιχείων, το ΕΚΕΘΕΧ - λέει - «θα σταθμίσει τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους φορείς αυτούς και τους όρους για την εύρυθμη λειτουργία «που είναι απαραίτητη για τη χάραξη ενός νέου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ τους».

«Για το υπουργείο Πολιτισμού», είπε μεταξύ άλλων θεωρητικολογιών ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, «και για μένα προσωπικά, τα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού είναι στην κορυφή της ατζέντας των θεσμικών παρεμβάσεων».

Πώς αυτό μεταφράζεται στην πράξη; Παράπονα από παντού. Γκρίνιες. Ανθρωποι του πολιτισμού σε κατάσταση απελπισίας και... επαιτείας για το πότε θα πάρουν τα χρήματα που τους υπόσχεται το ΥΠΠΟ κλπ. Κι όταν τέθηκαν τα οικονομικά θέματα, οι απαντήσεις «θα δούμε», «ελπίζουμε», επιβεβαίωσαν απλώς το χάος της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς.

Το ΥΠΠΟ, λέει, ζήτησε αύξηση του κονδυλίου για τον Πολιτισμό. Θα το πάρει; Ζήτησε την ένταξη του ΕΚΕΘΕΧ σε δικό του Κωδικό στον προϋπολογισμό. Θα τον έχει; Ο προϋπολογισμός του ΕΚΕΘΕΧ ανέρχεται συνολικά στα 14.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 1,5 εκατ. ευρώ θα είναι για τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου και τα υπόλοιπα, για τα εξής: ΔΗΠΕΘΕ, επιχορηγούμενα σχήματα θεάτρου και χορού, εποπτευόμενους φορείς -ουκ ολίγους- ερευνητικά προγράμματα και το νέο πρόγραμμα «Artlocus», που αποσκοπεί αφενός στην επανασήμανση αναξιοποίητων ή ελάχιστα αξιοποιημένων δημόσιων χώρων της περιφέρειας, με ιδιαίτερη αισθητική αξία ή με ιστορικό βάρος, και αφετέρου στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, μέσω πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Κέντρου.

Οσον αφορά στα ΔΗΠΕΘΕ, «τους δίνουμε δύο χρόνια χάριτος», είπε ο πρόεδρος του Κέντρου, Γ. Δραγώνας. Θα παίρνουν ένα ποσοστό χρημάτων και το υπόλοιπο θα μπαίνει σε λογαριασμό από όπου τα πιο «κινητικά» ΔΗΠΕΘΕ θα παίρνουν τα υπόλοιπα ως «μπόνους». Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στον Πολιτισμό! Αυτά είναι τα νέα ήθη! Πώς κάποιοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Κέντρο, μπορούν να ακούν τέτοια πράγματα; Για τις επιχορηγήσεις, το «Θεατρικό Μουσείο» (το οποίο ποτέ δε χρηματοδοτήθηκε με 1.000.000 ευρώ, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος), το «Θέατρο Τέχνης» (που του προτάθηκε μια τριετής προγραμματική σύμβαση με κάποιους όρους που δε διευκρινίστηκαν), δε δόθηκαν σαφείς απαντήσεις.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008

No comments: