Tuesday, October 14, 2008

«Ηλεκτρονικός κουμπαράς» για τα αρχαία θέατρα

Σε έναν από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, στην αρχαία Μεσσήνη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η πρώτη συνέλευση του «Διαζώματος», μιας κίνησης πολιτών που θα επιχειρήσει να ζωντανέψει ξανά τα αρχαία θέατρα, καταγράφοντας τις ανάγκες τους και εξασφαλίζοντας χρήματα για τη φροντίδα τους.


«Ηλεκτρονικός κουμπαράς» για τα αρχαία θέατρα

Εμπνευστής του «Διαζώματος» είναι ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, ο οποίος, αφού συγκέντρωσε πλήθος επιστημόνων, καλλιτεχνών, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Λούκος, Κουρουπός, Λαμπρινουδάκης, Μικρούτσικος, Καφέτση, Μουρσελάς, Δεληβοριάς, Μερκούρης, Καλτσάς κ.ά.), τώρα σκοπεύει να απευθυνθεί «στο πέλαγος των πολιτών» μέσω του ιστότοπου www.diazoma.gr που θα ενημερώνεται καθημερινά.

Στον «ηλεκτρονικό κουμπαρά» θα τοποθετούνται τα χρήματα των εθελοντών- χορηγών και αμέσως θα ενημερώνεται η ιστοσελίδα, ώστε «όλες οι πράξεις του Διαζώματος να διέπονται από απόλυτη διαφάνεια», όπως είπε ο Σταύρος Μπένος. Η πρώτη πράξη του «Διαζώματος» πραγματοποιήθηκε στο «Εκκλησιαστήριο» ή «Λογείον» της αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο για πρώτη φορά ύστερα από 24 αιώνες λειτούργησε με τον τρόπο που χρησιμοποιούνταν και τότε, ως χώρος θέασης, ακρόασης και πολιτικής.

Μάλιστα το πρώτο ανεπίσημο ζωντάνεμα έγινε με την ηθοποιό και μέλος του «Διαζώματος», Λυδία Κονιόρδου, να ερμηνεύει ένα τραγούδι από την «Ηλέκτρα» μπροστά στα μάτια των 250 μελών και των λοιπών καλεσμένων του Διαζώματος.

Οι δύο κύριοι άξονες των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης είναι η πλήρης και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των μνημείων ως φαινόμενο από τη φάση της έρευνας μέχρι την αναστήλωση, ανάδειξη και, όπου είναι εφικτό, χρήση τους με την αξιοποίηση όλων των επιστημονικών δυνάμεων της χώρας και η εκστρατεία για την εξεύρεση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, που δεν θα περιοριστεί στις οικονομικές δυνάμεις του τόπου, αλλά θα απλωθεί μέχρι τους πολίτες.

Σοφία Στυλιανού, ΕΘΝΟΣ, 14/10/2008

No comments: