Sunday, October 12, 2008

Στροφή στα ελληνικά θεατρικά έργα

Ο φετινός χειμώνας ανήκει στους εγχώριους συγγραφείς, με κλασικά κείμενα, αλλά και πονήματα νέων δημιουργών να παρουσιάζονται στο Εθνικό, τα εμπορικά και τις εναλλακτικές σκηνές

Τα ελληνικά έργα παίρνουν τη θέση που τους αξίζει και τους πρέπει στο θεατρικό τοπίο! Η νέα περίοδος που άνοιξε θα αγκαλιάσει και κλασικά κείμενα -σε πειραγμένη εκδοχή- και νέα πονήματα επιτυχημένων συγγραφέων -καινούργιο έργο έγραψε και ο Λαζόπουλος και οι Ρέππας, Παπαθανασίου -και έργα εξελισσόμενων συγγραφέων όπως ο Δήμου και ο Νικολής, αλλά και οι Μαυρογεωργίου - Καραζήσης.

Στροφή στα ελληνικά θεατρικά έργα

Στο πολύ πλούσιο... μενού υπάρχει και «χτύπημα» Αρκά -του μετρ των κόμικς!- ενώ με νέο του έργο «επιστρέφει» ο Ευγένιος Τριβιζάς. Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε ένα νεανικό ποίημα του Κάρολου Κουν σε θεατροποιημένη μορφή, ενώ η έξοχη «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Ρίτσου θα ζωντανέψει θεατρικά απ την κυρία Αλέκα Παϊζη. Πληθώρα ελληνικών έργων, λοιπόν, και στο κρατικό μας θέατρο και στα εμπορικά θέατρα και σε εναλλακτικές θεατρικές σκηνές. Και είναι παρήγορο αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια είχε παραγκωνιστεί το ελληνικό έργο, για να μην πω σνομπαριστεί, που είναι η σωστή λέξη!

Στροφή στα ελληνικά θεατρικά έργα

Το... μενού

  • Ο Λάκης Λαζόπουλος, που είχε πολύ καιρό να εμφανιστεί συγγραφικά με νέο έργο του, ετοιμάζεται να ανεβάσει στο «Θέατρον» τον «Βιοπαλαιστή στη στέγη» που θα υπογράψει σκηνοθετικά ο ίδιος -θα παίζει κιόλας με τη Χρύσα Ρώπα.
  • Καινούργιο έργο τους θα ανεβάσουν όμως και οι Ρέππας - Παπαθανασίου, το οποίο δεν είναι άλλο από την κωμωδία «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» που θα δούμε στο «Λαμπέτη». Να σημειώσουμε ότι στο «Πειραιώς 131» παίζεται για δεύτερη σεζόν η «Φούστα - μπλούζα» τους.
  • Το «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» του Ακη Δήμου που κέρδισε πέρυσι τις εντυπώσεις στη Θεσσαλονίκη, ανέβηκε φέτος σε νέα εκδοχή στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Φιλιππίδου. Μαζί της οι Ορκόπουλος, Σκαφιδά κ.ά.
  • Ο Νίκος Καραγεώργος ανεβάζει στο θέατρο «Χυτήριο» το «Καλιφόρνια Ντρίμιν» του Βασίλη Κατσικονούρη που μας συστήθηκε με το «Γάλα», το οποίο θα φιλοξενηθεί για δεύτερο χειμώνα στο «Βασιλάκου» από την Αννα Βαγενά.
  • Ο εξελισσόμενος Αντώνης Νικολής, που μας είχε κερδίσει με το «Σπίτι φεύγει» που είχε ανεβάσει ο Φασουλής, έγραψε τη «Λισαβόνα» που θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Στοά» με τον Θανάση Παπαγεωργίου και τη Λήδα Πρωτοψάλτη.
  • Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου «χτυπά» και πάλι στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» με τα «Μαθήματα βίας», ενώ στο ίδιο αυτό θέατρο θα παρουσιαστεί το μουσικοθεατρικό έργο της Μαρίας Παπαλέξη «Ηθελα να σ' ανταμώσω».

Παραμένουμε στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», αφού σε αυτό θα ανέβει ο «Κατάδικος» του Θεοτόκη, θεατροποιημένος απ τους Τρουπάκη - Γκενεράλη. Στο ίδιο θέατρο, τέλος, θα φιλοξενηθεί το θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ αίματος» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τους Περικλή Δεντάκη, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Λαέρτη Μαλκότση.

  • Η Ελένη Γκασούκα που βλέπει τους «Ηρωές» της να επαναλαμβάνονται στο «Μικρό Παλλάς» έγραψε καινούργιο έργο που ακούει στον τίτλο «Φουρκέτα» και θα ανεβεί απ τη νέα χρονιά στο ίδιο θέατρο με τους Καβογιάννη και Αλευρά.
  • Ο Ακύλλας Καραζήσης έγραψε νέο θεατρικό, τον «Χορό της μοναχικής καρδιάς», που θα ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο σε δική του σκηνοθεσία. Ο ίδιος θα παίξει ένα απ τους τρεις ρόλους μαζί με τις Μαρία Σκουλά - Αλκηστη Πουλοπούλου.
  • Να παραμείνω στο Εθνικό Θέατρο που θα αγκαλιάσει και το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Βόλφγκανγκ» -σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου- μα και τον μονόλογο «Μαιρούλα» της Λένας Κιτσοπούλου και τον «Τιτανικό», ένα υπερθέαμα χορού - θεάτρου -μουσικής που εμπνεύστηκε ο Κωνσταντίνος Ρήγος -με τους Χειλάκη, Παππά, Ματσούκα. Στην πρώτη κρατική σκηνή θα παρουσιαστούν ακόμα ο κλασικός «Φορτουνάτος» του Φώσκολου σε πειραγμένο ανέβασμα που θα υπογράψει η Μάρθα Φριτζίλα, αλλά και η «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου με πρωταγωνίστρια την κυρία Αλέκα Παϊζη.
  • Ο αγαπημένος των λιλιπούτειων θεατών Ευγένιος Τριβιζάς θα παρουσιάσει το νέο έργο του -για μικρούς και ενήλικες- «Ο Έβδομος σταθμός» στο «Τρένο στου Ρουφ».
  • Ξεχωριστά αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα νεανικό ποίημα του Κάρολου Κουν που ακούει στον τίτλο «Καημός» θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης, θεατροποιημένο από τη Μαριάννα Κάλμπαρη, ενώ πρέπει να σταθούμε στο ότι «γυρνά» στο Υπόγειο ο Γιώργος Σκούρτης με τους «Ηθοποιούς» του που ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Θόδωρος Γράμψας με τους Αντωνόπουλο, Μουτάφη, Ζαχαράκο. - Βασίλης Μπουζιώτης, ΕΘΝΟΣ, 11/10/2008
ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Το «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας» των Ρήγα - Αποστόλου παίζεται για δεύτερη χρονιά στο «Κάτια Δανδουλάκη», ενώ το παλαιότερο «Δώρο» τους θα ανεβεί αναθεωρημένο στο θέατρο «Αθηνά» -σκηνοθεσία Ρήγα, με τον ίδιο και τους Καστάνη, Μποστατζόγλου, Ανδρίτσου. Σε επανάληψη θα δούμε και την «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» και το «Σωτηρία με λένε» και το «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου» της Παπαδοπούλου. Η «Φούστα -Μπλούζα» πάει και αυτή δεύτερη χρονιά, όπως και οι «Ηρωες» και η «Ναπολεοντία» του Στάικου, το «Γάλα» του Κατσικονούρη και ο «Μπακαλόγατος» των Γιαννακόπουλων.

No comments: