Saturday, October 18, 2008

Παρασκήνιο...

Στη μπούκα. ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, Το ΒΗΜΑ, 19/10/2008


Αγλαΐα Παππά


Μετά τη δεύτερη ανάγνωση αποχώρησε από τις «Βάκχες» η Αγλαΐα Παππά, η οποία είχε αναλάβει τον ρόλο της Αγαύης στην παράσταση με την οποία ο Δόλιχος του Δημήτρη Τάρλοου θα γιορτάσει τα δεκάχρονά του - στο θέατρο Πορεία.

***

Η αποχώρηση ήρθε ως αποτέλεσμα της «ζωής με τον Ανατόλι Βασίλιεφ» και μου φαίνεται πολύ λογική: μετά τις πολύμηνες πρόβες και τις «πολύπαθες» παραστάσεις, η Αγλαΐα Παππά - Αγγελιοφόρος στην «ιστορική» πλέον τρίγλωσση σκηνή της «Μήδειας» -, μετά την εμπειρία της δουλειάς με τον ρώσο σκηνοθέτη, χρειαζόταν χρόνο για να ανασυνταχθεί. Πώς να περάσεις από τον κόσμο ενός σκηνοθέτη στον κόσμο ενός άλλου - στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Αυστριακής Ρενάτε Τζετ;

***


Ναταλία Καποδίστρια


Ετσι την Αγαύη θα υποδυθεί η Ναταλία Καποδίστρια, η οποία μετά τους περυσινούς «Αγνοουμένους» επανέρχεται στο σανίδι για να συμμετάσχει στο ενδιαφέρον εγχείρημα του Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος βρίσκεται στο Σαράγεβο: χθες το «Δάφνις και Χλόη: Ταξίδι αναψυχής» άνοιξε το διεθνές Mess Festival, ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης.

***

Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η παράσταση ταξιδεύει στο εξωτερικό. Πέρυσι ήταν η Τιφλίδα και το Gift Festival, εφέτος το Σαράγεβο. Αντε, και του χρόνου!..

***

Εξακόσιες είναι οι επαγγελματικές θεατρικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα που από το 2004 έχουν δώσει έστω και μία παράσταση. Αυτούς τους υπολογισμούς έχει κάνει το ΕΚΕΘΕΧ, αν και ως τώρα στη χαρτογράφηση του τοπίου έχει συμμετάσχει μόνο το ένα τέταρτο (150) από τις ομάδες. Φαίνεται ότι υπάρχει και μια δυσπιστία - μήπως καταθέτοντας στοιχεία για την ταυτότητα μιας θεατρικής ομάδας στο ΕΚΕΘΕΧ... έρθει η Εφορία! Η θεατρολόγος και κριτικός Ειρήνη Μουντράκη έχει αναλάβει εκ μέρους του Κέντρου τον συντονισμό της δουλειάς - θέλει κουράγιο.

***

Στεγάστηκε λοιπόν και το ΕΚΕΘΕΧ, στην οδό Κωλέττη, στα Εξάρχεια. Κάθησαν και οι ιθύνοντες στα γραφεία τους και περιμένουν τώρα τα 14+1,5 = 15,5 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υλοποιήσουν τα σχέδια και τα προγράμματά τους.

***

Μοναδικός κίνδυνος: ο έλεγχος του θεάτρου.

***

Το όνειρο της Ακαδημίας Τεχνών πάγωσε για τα καλά: αν δεν υπάρξει δυνατότητα συνεργασίας των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, τα πράγματα όλο και κάπου θα σκοντάφτουν.

***

Λένε ότι μαζί με τον ανασχηματισμό θα ενοποιηθούν τα δύο υπουργεία. Για να δούμε...

***

Η μεταφράστρια Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη συμμετέσχε στο (32ο) Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου που έγινε τον περασμένο μήνα στη Μαδρίτη και εξελέγη αντιπρόεδρος. Από το 1951, οπότε ιδρύθηκε το Ινστιτούτο και η χώρα μας έγινε ενεργό μέλος, είναι η πρώτη φορά που έχουμε εκπρόσωπο στο προεδρείο. Pas mal...

  • ΥΓ.: Masterclass θεάτρου από τον Ανδρέα Μανωλικάκη από τις 7 ως τις 10 Ιανουαρίου 2009. Πληροφορίες στα τηλ. 210 3680.071-052.

No comments: