Του Βασίλη Αγγελικόπουλου, Η Καθημερινή, Tρίτη, 14 Oκτωβρίου 2008
Σε έναν αρχαιολογικό χώρο που ανασκάπτεται και ταυτόχρονα αναστηλώνεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα, στη μαγνητικής ομορφιάς αρχαία Μεσσήνη, έμελλε να κάνει την πρώτη «επίσημη» εμφάνισή του -Α΄ γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες- ένα σωματείο από αυτά που απορείς πώς και δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στη χώρα μας: Το «Διάζωμα», το σωματείο που εμπνεύστηκε και ίδρυσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.
Γύρω στα 300 ιδρυτικά μέλη του «Διαζώματος», προσωπικότητες των επιστημών, του πνεύματος και της τέχνης (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, δικηγόροι, πολιτικοί, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.), συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη αρχαία Μεσσήνη και την Καλαμάτα για τις εργασίες της Α΄ γενικής συνέλευσης του σωματείου, αλλά και για να απολαύσουν την επαφή με την καλύτερα διατηρημένη αρχαία ελληνική πόλη μέσω της ξενάγησης από τον άνθρωπο που την ανέστησε: τον ανασκαφέα και αναστηλωτή της καθηγητή Πέτρο Θέμελη, αντιπρόεδρο του προσωρινού Δ.Σ. του «Διαζώματος».
Ξενάγηση-εμπειρία
Σάββατο πρωί, ο κ. Θέμελης, γλαφυρός ομιλητής, ενέπλεκε συχνά «ανθρώπινες» και «καθημερινές» πτυχές, αρχαίες και σημερινές φωτίζοντας έτσι και ζωντανεύοντας την ιστορία της πόλης, το κάθε μνημείο χωριστά και την περιπετειώδη αναστήλωσή τους.
Ένας γλυκός ήλιος και το αεράκι που κατέβαινε από το χλωρό βουνό της Ιθώμης (κάθετο πάνω από την αρχαία πόλη, προστάτης της παντοιοτρόπως, αφού ακόμα και οι κατολισθήσεις του κάλυψαν και διέσωσαν την πόλη στην εξαιρετική κατάσταση που αναδύεται τώρα) συνόδευσαν το απόγευμα τη γενική συνέλευση του «Διαζώματος» στο λιλιπούτειο, εκπληκτικά διατηρημένο, Ωδείο της αρχαίας πόλης.
Πρώτα απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού για το λογότυπο του σωματείου (α΄ βραβείο Γιώργος Μπατής) και ακολούθως μίλησαν εκ μέρους του προσωρινού Δ.Σ. οι κ. Στ. Μπένος, Π. Θέμελης και Βασίλης Λαμπρινουδάκης. Οι κ. Χρήστος Λάζος και Γιώργος Κουρουπός παρουσίασαν το πρόγραμμα δράσης και τον προϋπολογισμό του σωματείου ώς το τέλος του 2009. Πήραν μετά τον λόγο μέλη από διάφορες περιοχές της χώρας, εκφράζοντας απόψεις για τους στόχους του σωματείου.
Με το δειλινό ακολούθησε ρεσιτάλ του «Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου» που είχε, επάξια, την τιμή να εγκαινιάσει τη λειτουργία του αρχαίου Ωδείου της Μεσσήνης ως χώρου «θέασης και ακρόασης» στη σύγχρονη εποχή -«πράγμα το οποίο σθεναρά υποστηρίζω, γιατί πιστεύω ότι τα αρχαία θέατρα πρέπει να τα χαιρόμαστε και σήμερα», είχε πει νωρίτερα ο Π. Θέμελης, ενώ ο Γ. Κουρουπός ζήτησε από την παρευρισκομένη Λυδία Κονιόρδου «να πει κάτι» - κι εκείνη, αιφνιδιασμένη αλλά και «έτοιμη», ερμήνευσε α καπέλα, με τη μουσικότατη φωνή της, τον κομμό από την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη (μουσική Νίκου Ξυδάκη).
Κυριακή πρωί παρουσιάστηκε στο «Φιλοξένεια» της Καλαμάτας ο πολύ ενδιαφέρων ιστότοπος του «Διαζώματος» (www.diazoma.gr) και ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του πρώτου Δ.Σ. Ψήφισαν 230 ιδρυτικά μέλη και εξελέγησαν, κατά σειράν: Στ. Μπένος, Π. Θέμελης, Γ. Κουρουπός, Χρ. Λάζος, Β. Λαμπρινουδάκης, Σοφία Ταράντου, Βασίλης Χανδακάς, Κλεοπάτρα Δίγκα, Τέτη Χατζηνικολάου και Δημήτρης Παπαπετρόπουλος.
«Ηλεκτρονικός Κουμπαράς»
Στις άμεσες δράσεις του «Διαζώματος» περιλαμβάνονται: Δημιουργείται «Ηλεκτρονικός Κουμπαράς» για 70 αρχαία θέατρα, ξεχωριστά για καθένα, όπου θα καταθέτει όποιος θέλει τον οβολό του, ποσά που θα διατίθενται μόνο για έργα στο οικείο θέατρο. Θα γίνουν ειδικές εκδηλώσεις σε κάθε θέατρο ή στον περιβάλλοντα χώρο για να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών, προετοιμάζεται φάκελος χορηγιών, θα οργανωθεί επιστημονική ομάδα που θα επιδιώξει την ένταξη έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αναπτύσσεται ιστότοπος με φακέλους για κάθε θέατρο χωριστά (ιστορία, χαρακτηριστικά του, φωτογραφίες κ.λπ.), αλλά και «Παρατηρητήριο έργων» για το καθένα, όπου θα καταγράφονται τι πρέπει να γίνει και τι γίνεται, και άλλες πολλές και συγκεκριμένες δράσεις.
«Είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε από τη θεωρητική διαδικασία στην πράξη», είπε ανοίγοντας τη συνέλευση ο Σταύρος Μπένος, που 10 χρόνια τώρα παλεύει να κάνει πραγματικότητα την ιδέα ενός σωματείου για τα αρχαία θέατρα. Εχοντας αφήσει οικειοθελώς πίσω του επιτυχημένες δημαρχίες και βουλευτικές ή υπουργικές θητείες είναι φανερό ότι έχει δοθεί ολόψυχα στο όραμα να κάνει το «Διάζωμα» μοχλό ανάδειξης (ή και σωτηρίας…) των αρχαίων θεάτρων της χώρας μας. «Πιστεύω ότι δεν είναι ουτοπία» είπε, «αφού έχει ήδη κινητοποιηθεί ένα εκλεκτό σώμα πολιτών και τα μηνύματα που μας έρχονται δείχνουν ότι το ζήτημα ευαισθητοποιεί πολύ περισσότερους πολίτες».
No comments:
Post a Comment