Thursday, October 16, 2008

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης θέλουν «Ρεμπέτικο»

«Ρεμπέτικο» στα τουρκικά
«Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που ενώνει και δεν χωρίζει Ελληνες και Τούρκους», λέει ο Κώστας Φέρρης. Ο ίδιος πέρασε στην αντίπερα όχθη και σκηνοθέτησε το «Ρεμπέτικο» για το Κρατικό Θέατρο της Αγκυρας. Τώρα, το τουρκικό θέατρο παρουσιάζει το «Ρεμπέτικο» στα τουρκικά με ελληνικούς υπέρτιτλους στο ΚΘΒΕ και στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου (από σήμερα ώς τις 19 Οκτωβρίου).


Το ενδιαφέρον του κοινού είναι έντονο και η προπώληση πάει πολύ καλά, λένε οι άνθρωποι του ΚΘΒΕ. Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από συλλόγους μουσουλμάνων της Θράκης, που βρίσκονται ήδη σε συνεννόηση με το ΚΘΒΕ για να δουν το «Ρεμπέτικο». Η παράσταση προκάλεσε την ίδια συγκίνηση και ενθουσιασμό στην Αγκυρα, όπου παιζόταν επί μία σεζόν με μέσο όρο 600 θεατές τη μέρα, αλλά και έφερε κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όταν παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στη Λευκωσία, στην Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

Σκηνή από την παράσταση που θα παιχτεί στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου με ελληνικούς υπέρτιτλους
Ιδιαίτερα ευτυχής δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Χακάν Αμπατζή. «Αυτά τα γεγονότα δεν τα γνωρίζω μόνο από την Ιστορία. Τα ξέρω από τις διηγήσεις της γιαγιάς μου, που μου μιλούσε για τον διωγμό των Ελλήνων φίλων της οικογένειάς της, τον πόνο και τα δάκρυα, τον τρόμο του πολέμου», είπε. Και πρόσθεσε ότι η παράσταση δείχνει την αλληλοκατανόηση και την αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς.

«Οι δυο μου γιαγιάδες ήταν Σμυρνιές. Οταν δεν ήθελαν να τις καταλαβαίνουμε, μιλούσαν στα ελληνικά», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου της Αγκυρας, Μπιλάλ Γκιουρντερέ, ενώ η ηθοποιός και διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του τουρκικού θεάτρου, Σουκούν Ισιτάν, υπογράμμισε ότι «μέσα από το ρεμπέτικο και τη μουσική βλέπουμε το ιστορικό παρελθόν και τους κοινούς πόνους των δύο λαών. Αλλά το κοινό παρελθόν οδηγεί και σε κοινό μέλλον».

Ως ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που ενώνει Ελλάδα και Τουρκία χαρακτήρισε την παράσταση ο διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νικήτας Τσακίρογλου. Σημείωσε ότι και το ΚΘΒΕ έτυχε θερμής υποδοχής όταν έδωσε παραστάσεις στην Τραπεζούντα και στο Μπούλατζακ της Τουρκίας την περασμένη σεζόν, ενώ οι δύο κρατικές θεατρικές σκηνές θα συναντηθούν και πάλι τον Ιούλιο στη Σμύρνη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεάτρου ΝΑ Ευρώπης, που οργανώνει το ΚΘΒΕ. Αναμένεται να συμμετάσχουν 13 χώρες.

Παρά την ικανοποίησή του για την παρουσίαση του «Ρεμπέτικου» και στην Ελλάδα, ο Κώστας Φέρρης τόνισε ότι θα ήθελε να το δει να παίζεται σ' αυτή την πλήρη και ολοκληρωμένη μορφή και από ελληνική κρατική σκηνή.

Σ.Α., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/10/2008

No comments: