Monday, October 13, 2008

«Γυάλινος Κώδων» για έναν πρωταγωνιστή

Η Αγγελίτα Τσούγκου ερμηνεύει τον έναν και μοναδικό ρόλο στο έργο της Σίλβια Πλάθ «Γυάλινος Κώδων», που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης».

«Γυάλινος Κώδων» για έναν πρωταγωνιστή

Η ηθοποιός (που συνυπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης μαζί με τη Θεοδώρα Κατσιφή) επωμίζεται τον ρόλο της Εστερ, έναν ρόλο που κρύβει πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις και απαιτεί από την ηθοποιό μεγάλη ευελιξία και γρήγορη προσαρμογή.

Το χιούμορ συνυπάρχει με τον σαρκασμό και τις λεπτές δραματικές αποχρώσεις. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της διήγησης μερικών μηνών από την επεισοδιακή ζωή της δεκαεννιάχροης Εστερ, μιας επίδοξης αλλά ταλαντούχου συγγραφέως που φτάνει στη Νέα Υόρκη έχοντας προηγουμένως κερδίσει ένα βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό, η Αγγελίτα Τσούγκου ερμηνεύει και άλλα πρόσωπα από τη ζωή της.

Μέσα σ' αυτό το διάστημα η ηρωίδα διαγράφει μια επικίνδυνη τροχιά από το φως στο σκοτάδι και πίσω στο φως. Στην ουσία πρόκειται για ένα εμμέσως αυτοβιογραφικό έργο της Σίλβια Πλαθ, η οποία κι εδώ βασανίζεται από την ιδέα της αυτοκτονίας, με την οποία άλλωστε έθεσε τέρμα στη ζωή της.

Η ηρωίδα της γνωρίζει την επιτυχία, «τακτοποιεί» προηγούμενες ερωτικές εκκρεμότητες, διαβαίνει τη γραμμή της... αγνότητας, αλλά και παλεύει με την κατάθλιψη που την οδηγεί σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Ερχεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τον γυάλινο κώδωνα που δεν την αφήνει να αναπνεύσει, μέχρι που βγαίνει ξανά στη ζωή, μεταμορφωμένη, περνώντας μέσα από σκληρές και επώδυνες διαδικασίες.

Ανάμεσα σ' αυτές είναι και τα ηλεκτροσόκ που της κάνουν, όπου η Αγγελίτα Τσούγκου φέρει μεγάλη δραματικότητα, αλλά και ατόφια συγκίνηση για τους θεατές. Και όταν στο τέλος φθάνει στο φως, αποφεύγοντας να περάσει τη γραμμή του θανάτου, το χειροκρότημα από το κοινό είναι αβίαστο και ολόθερμο. Στα συν της παράστασης οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη κι η εύστοχη μουσική του Αρη Σιαφά.

Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 13/10/2008

No comments: