Tuesday, October 14, 2008

Ακτιβιστές αρχαίων θεάτρων

Ακτιβιστές αρχαίων θεάτρων

Το υπουργείο Πολιτισμού αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αρχαίων θεάτρων, πολλά από τα οποία σήμερα καταρρέουν. Έτσι οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση. Το δικό τους «κουμπαρά» θα αποκτήσουν τα αρχαία θέατρα της χώρας μας χάρη στην πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Διάζωμα». Η Κίνηση δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Σταύρου Μπένου και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το υπουργείο Πολιτισμού (με την προσφορά μελετών και την εξεύρεση χορηγιών).

Στους άμεσους στόχους της είναι η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για κάθε ένα από 70 περίπου θέατρα (από τα συνολικά 134 που έχουν καταγραφεί στη χώρα) που πρέπει να αναστηλωθούν και να συντηρηθούν. Τα ποσά που θα συγκεντρώνονται σε κάθε λογαριασμό (όποιος θέλει θα μπορεί να καταθέσει ακόμα και ένα ευρώ) θα χρησιμοποιούνται μόνο για το συγκεκριμένο θέατρο για το οποίο έχουν διατεθεί.

Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στην πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του «Διαζώματος», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο τριήμερο στην Αρχαία Μεσσήνη. Η συνέλευση έλαβε χώρα στο «Εκκλησιαστήριο», το μικρό Ωδείο του οικοδομικού συγκροτήματος του Ασκληπιείου, στο κέντρο της αρχαίας πόλης. Από κάθε γωνιά της Ελλάδας ήρθαν στη Μεσσηνία και ψήφισαν στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του «Διαζώματος» 229 μέλη! Στο πλαίσιο της συνέλευσης παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα www.diazoma.gr, απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού για το λογότυπο της Κίνησης και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός μέχρι το Δεκέμβριο του 2009.

Τι θα κάνει το «Διάζωμα»; Θα προετοιμάσει φακέλους και θα αναζητήσει χορηγούς για τα αρχαία θέατρα, θα καταγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε μνημείο και τις ενέργειες και τις επεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν («Παρατηρητήριο Εργων»), θα ορίσει για κάθε χώρο επιστήμονα-συντονιστή, θα δημιουργήσει τον «κουμπαρά» και θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου υπάρχουν αρχαίοι χώροι. Η πλούσια παρουσία πάντως εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συνέλευση ήταν ενθαρρυντική. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δημήτρης Αθανασούλης, «η επιτυχία του “Διαζώματος” εξαρτάται από το κατά πόσον ο φορέας αυτός θα συνεργαστεί, χωρίς ανταγωνισμούς, με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού». Ας σημειωθεί πως ένας μεγάλος αριθμός μελών είναι στελέχη του ΥΠΠΟ, που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Αρχαία Μεσσήνη.
  • Προτάσεις

Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν η σύνδεση του «Διαζώματος» με τους Μαθητικούς Αγώνες Αρχαίου Δράματος (πρόταση της ηθοποιού Λυδίας Κονιόρδου), ενώ πολλοί έθεσαν θέμα για την ποιότητα των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στα αρχαία θέατρα και τους όρους χρήσης τους.

Τα μέλη ξεναγήθηκαν στην υποδειγματική ανασκαφή της Αρχαίας Μεσσήνης από τον υπεύθυνο του έργου καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη. Το πρόσφατα αναστηλωμένο αρχαίο στάδιο έκλεψε τις εντυπώσεις, καθώς πρόκειται για γιγάντιο μνημείο που αναμφίβολα καθρεφτίζει το μεράκι με το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί οι επιστημονικές εργασίες στο χώρο. Αλλά και το εντυπωσιακό Ασκληπιείο, που ξεχωρίζει από ψηλά, έχει αναδειχθεί εξαιρετικά με τη χρήση γκαζόν και χαλικιού που το οριοθετούν, καθώς και το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας.

No comments: