Tuesday, October 14, 2008

Τα αρχαία θέατρα απέκτησαν ...μη κυβερνητική οργάνωση



Οταν βλέπεις τη Λυδία Κονιόρδου να σιγοτραγουδάει μέρα μεσημέρι ένα μονόλογο της «Ηλέκτρας» στο φρεσκοαναστηλωμένο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) της Αρχαίας Μεσσήνης και τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργο Λούκο να υπόσχεται στον αναστηλωτή του χώρου Πέτρο Θέμελη ότι του χρόνου θα εγκαινιάσει το αρχαίο Στάδιο (αναστηλωμένο στην τρίχα) με την Πίνα Μπάους, δεν θέλεις άλλη απόδειξη ότι η πρωτοβουλία του Σταύρου Μπένου να ιδρύσει το «Διάζωμα», ένα φορέα προστασίας, ανάδειξης και λελογισμένης χρήσης των αρχαίων σταδίων, ωδείων και θεάτρων, μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα.

Η Λυδία Κονιόρδου, απαγγέλλοντας ένα μονόλογο της «Ηλέκτρας» στο άρτι αναστηλωθέν αρχαίο Εκκλησιαστήριον (Ωδείο) της Αρχαίας Μεσσήνης, στην προχθεσινή γεν. συνέλευση του «Διαζώματος»
Και μόνον η προσέλευση τόσων αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών από την Κρήτη έως τη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και προσωπικοτήτων από τον χώρο του θεάτρου και της τέχνης στην Α' Ιδρυτική Γενική Συνέλευση του «Διαζώματος», το περασμένο Σαββατοκύριακο, έδειχνε την ανάγκη να ανοίξει ο διάλογος και να βρεθεί η χρυσή τομή σωτηρίας και χρήσης των μνημείων.

Ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης δεν επελέγη τυχαία. Πέρα από το γεγονός ότι η Μεσσηνία αποτελεί την πατρίδα του πρώην υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου, ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος έχει γίνει αγνώριστος τα οκτώ τελευταία χρόνια. Αξιοποιώντας ο Πέτρος Θέμελης μέχρι δεκάρας κοινοτικά κονδύλια και ιδιωτικές χορηγίες (7 εκατ. ευρώ) και με ελάχιστο προσωπικό (23 άτομα) ανέδειξε ένα μεγάλο αριθμό μνημείων σε χώρο συνολικής έκτασης 350 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα η Αρχαία Μεσσήνη να συναγωνίζεται σε λαμπρότητα την Αρχαία Ολυμπία, όπως μας έλεγε η έφορος Καλαμάτας Ξένη Αραπογιάννη, που προσβλέπει στη βοήθεια του «Διαζώματος» για την προώθηση αρχαιολογικών έργων.

Στη γενική συνέλευση ειπώθηκαν πολλά περί «αδιαφάνειας διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων» και ανυπαρξίας προγραμματισμού για περιφερειακά έργα. Κι επειδή κάποιοι αναφέρθηκαν σε συνέργειες του «Διαζώματος» προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ κάποια έργα, ο εκ των μελών του Δ.Σ. πρώην γεν. διευθυντής Αναστήλωσης Βασ. Χανδακάς μάς εξήγησε ότι το «Διάζωμα» δεν πρόκειται να υποκαταστήσει ούτε το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ) ούτε καμία άλλη υπηρεσία του ΥΠΠΟ. Θα προσπαθήσει, όμως, με ιδιωτικές χορηγίες να βοηθήσει στην ωρίμανση κάποιων μελετών, προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να υλοποιηθούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

«Περιμένω με αγωνία την πρώτη χορηγία για να την προωθήσουμε σε αυτούς που τη χρειάζονται», είπε ο Σταύρος Μπένος, ξεκαθαρίζοντας ότι το «Διάζωμα» θέλει να αναδείξει τον θεσμικό ρόλο ΥΠΠΟ, Εφορειών, ΚΑΣ και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, να τους δείξει ότι το μνημείο είναι δικό τους. «Σκοπεύουμε να ανοίξουμε έναν ηλεκτρονικό "κουμπαρά" για κάθε μνημείο με πρόσκληση στους πολίτες να πάρουν μέρος. Ακόμη και η προσφορά 1 ευρώ θα με συγκινούσε πολύ», τόνισε.

Ηδη λειτουργεί ένας ιστότοπος (www.diazoma.gr) και μέσα σε αυτόν το «Παρατηρητήριο», με χάρτη όλων των αρχαίων θεάτρων του ελλαδικού χώρου. Κάθε μνημείο έχει ανατεθεί σε έναν ειδικό προκειμένου να μεριμνήσει για τη σύνταξη του ειδικού φακέλου με την εικόνα διατήρησής του, τις μελέτες που έχουν γίνει και τις ανάγκες του κοστολογημένες. Ετσι, κάθε χορηγός θα είναι σε θέση να επιλέξει το μνημείο που θα επιχορηγήσει.

Πολλοί από τους παριστάμενους αρχαιολόγους εξέφραζαν στα πηγαδάκια επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα λειτουργήσει αυτή η προσπάθεια. Γιατί ναι μεν θέλουν ένα χέρι που να τους απεγκλωβίσει από το δημόσιο λογιστικό, από την άλλη όμως θέλουν να διασφαλιστούν τα πνευματικά τους δικαιώματα στην έρευνα και μελέτη και η ποιότητα στην αναστήλωση και ανάδειξη των μνημείων. «Είμαστε ακόμη στην αρχή. Σιγά σιγά όλα θα ξεκαθαριστούν», καθησύχαζε ο Στ. Μπένος, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δημ. Αθανασούλης παρατηρούσε πως «δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί». Εξάλλου, η γεν. διευθύντρια Αρχαιοτήτων Βιβή Βασιλοπούλου χαρακτήρισε την προσπάθεια «παράπλευρη (για την Αρχαιολογική Υπηρεσία) ωφέλεια».

* Νέα μέλη στο «Διάζωμα»: Με μια απλή αίτηση είτε στο www.diazoma.gr είτε στα γραφεία (Μπουμπουλίνας 30, τηλέφωνο 210-8254256).

* Το πρώτο Δ.Σ. αποτελείται από τους: Π. Θέμελη, Γ. Κουρουπό, Χ. Λάζο, Β. Λαμπρινουδάκη, Σ. Μπένο, Σοφία Ταράντου, Β. Χανδακά.*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

No comments: