Thursday, October 16, 2008

ΕΚΕΘΕΧ: Φιλόδοξο πρόγραμμα με το ταμείον μείον...

Φιλόδοξος, ενδιαφέρον, με ποικίλους στόχους και αναζητήσεις ο προγραμματισμός του «Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού» (ΕΚΕΘΕΧ), όπως ανακοινώθηκε με κάθε λεπτομέρεια, χθες το μεσημέρι, στους χώρους του νεοσύστατου θεσμού.

Πλην όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, το ταμείον είναι μείον και τα 14 εκατομμύρια ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του (συν 1,5 εκ. ευρώ λειτουργικών εξόδων) θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικό από τον τακτικό προϋπολογισμό, κάτι που έχει ζητήσει ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά την απάντηση θα την λάβει σε... ενάμιση μήνα. Αρα, μέχρι τότε, όλα είναι ρευστά κι όλα στον αέρα.

Πρέπει δε να συνυπολογίσουμε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακόμα και με 10 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο το ΕΚΕΘΕΧ δεν μπορεί να προχωρήσει στο σύνολο του σχεδιασμού του. Αρα... αναμένουμε...

Χαρτογράφηση

Ωστόσο, η χαρτογράφηση της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής πραγματικότητας και των επαγγελματιών ομάδων χορού έχει ήδη αρχίσει, οι επιχορηγήσεις της σεζόν 2007-2008 υπολογίζεται να έχουν καταβληθεί έως το τέλος του έτους, οπότε και θα αξιολογηθούν οι καινούργιες ομάδες για τη σεζόν 2008-2009, οι αλλαγές στην περιφερειακή πολιτική ξεκινούν από τις αρχές του νέου χρόνου, η αναζήτηση για χώρους δοκιμών (μετά το «ναυάγιο» του Εμπρός λόγω ακαταλληλότητας) βρίσκεται σε καλό δρόμο, όπως εξήγησαν ο διευθυντής του ΕΚΕΘΕΧ, Ηρακλής Λογοθέτης, και ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Δραγώνας.

Ηδη έχουν δει κάποιους χώρους και, αν δεν ευοδωθεί το σχέδιο για ολοκλήρωση του «Σχολείου» της Ειρήνης Παπά (όπου υπάρχει σχεδιασμός να στεγαστεί και το Θεατρικό Μουσείο, για το οποίο ο κ. Λογοθέτης άφησε αιχμές για κακή οικονομική διαχείριση), θα προχωρήσουν στη μίσθωση κάποιων από αυτούς.

Τέλος θέμα ετέθη και για την τύχη του «Θεάτρου Τέχνης», το οποίο σχεδιάζεται να αποτελέσει «τον δεύτερο πόλο παράλληλα με το Εθνικό».

No comments: