Saturday, October 18, 2008

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"


Σήμερα και αύριο (17 και 18 Οκτωβρίου), ώρα 10.00 μ.μ., στο Planet Music (Λ. Αρδηττού 44, στο Μετς), εμφανίζονται οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες. Οι Δερβίσηδες (μουσουλμάνοι μοναχοί) που χορεύουν περιστρεφόμενοι, πιστεύουν ότι ο στροβιλισμός γύρω από τον άξονα του σώματος είναι μια μέθοδος για να ζαλιστεί κανείς και να βγει η ψυχή από το σώμα.

Με τον Ηλία Λογοθέτη πρωταγωνιστή και τον Κωστή Καπελώνη σκηνοθέτη, επαναλαμβάνεται από τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο «υπόγειο» του Θεάτρου Κουν, η περυσινή επιτυχία «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού.

Στα 14 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει ζητήσει το υπουργείο Πολιτισμού από το Γιώργο Αλογοσκούφη, προκειμένου να ενισχυθεί, το 2009, το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού. Πρώτος στόχος, η εξόφληση των χρεών των ΔΗΠΕΘΕ, καθώς και του Ελεύθερου Χορού και του Θεάτρου.


O «Αμερικάνος στο κεφάλι» είναι το δέκατο θεατρικό έργο που έχει γράψει ο γνωστός πρωταγωνιστής του θεάτρου Γιώργος Αρμένης, που, όπως και τα προηγούμενα έργα του, το ονομάζει κωμωδία.

Ο «Μήνας Θεάτρου-Κρατικές σκηνές Ν.Α. Ευρώπης» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη κλείνει τον κύκλο του, με παραστάσεις από το Κρατικό Θέατρο Αγκυρας που παρουσιάζει το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη σε σκηνοθεσία του ίδιου, μια παράσταση βασισμένη στην πασίγνωστη, ομώνυμη ταινία, η οποία μεταφέρθηκε στο θέατρο ως ένα μεγάλο λαϊκό δρώμενο, με 60 ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής, με ζωντανή μουσική.


Το θέατρο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36) θα παρουσιάσει για τη χειμερινή περίοδο 2008 - 2009, από την Πέμπτη (16 Οκτωβρίου), το έργο των Thomas Middleton και William Rowley, «Οι Αλλοπαρμένοι», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.
Με το έργο του Πάτρικ Μάρμπερ «...Πιο Κοντά...», κάνει πρεμιέρα αύριο Σάββατο (11 Οκτωβρίου) το Θέατρο Αθηνών, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Τα δύο ζευγάρια του έργου έχουν περάσει την πρώτη «παραδεισένια» φάση του έρωτά τους και στην περίοδο που ακολουθεί, διαφαίνεται ένα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις απόψεις των ανδρών και των γυναικών για το σεξ και την αγάπη.


Με την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» συμμετέχει το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου στον «Μήνα Θεάτρου-Κρατικές Σκηνές ΝΑ Ευρώπης» που διοργανώνει το ΚΘΒΕ. Το έργο σε σύγχρονη μετάφραση, έκανε πρεμιέρα ακριβώς ένα χρόνο πριν στο Βελιγράδι.


Σε αυτές τις εποχές των αμφίβολων θεατρικών επιδόσεων, είναι ανακουφιστικό να γινόμαστε πάλι θεατές παραστάσεων που κέρδισαν τις εντυπώσεις πέρυσι. Μία από αυτές είναι αναμφίβολα η παράσταση «Ερωτευμένη νεκρή» του Θεόφιλου Γκοτιέ, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου και με πρωταγωνίστρια την πάντα ξεχωριστή Στεφανία Γουλιώτη.


Η Πλατεία της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο παίρνει το όνομα ενός από τους δημοφιλέστερους κωμικούς μας, που έχει πλουτίσει το ελληνικό σινεμά με το ταλέντο του. Η πλατεία, θα ονομάζεται στο εξής «Πλατεία Θανάση Βέγγου» και είναι ό χώρος όπου γυρίστηκε μία από τις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες, η πολυβραβευμένη ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση».

No comments: