Friday, October 17, 2008

Δυναμικό ξεκίνημα της θεατρικής σεζόν

Με πολλές πρεμιέρες ξεκινάει η καινούργια εβδομάδα, ετοιμάζοντας το κοινό πιο δυναμικά για τη χειμερινή θεατρική σεζόν που ξεκίνησε πριν αρχίσει το κρύο. Στο Θέατρο Τέχνης (υπόγειο) επαναλαμβάνεται από τη Δευτέρα για δεύτερη χρονιά «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, με τον Ηλία Λογοθέτη. Μια ποιητική θεατρική αφήγηση, που επιχειρεί να αναδείξει τη γοητεία της γλώσσας, τη λεπτότητα των αισθημάτων και τις αποχρώσεις των χαρακτήρων του Βιζυηνού, με μια σύγχρονη πρόταση χρήσης του εικαστικού και μουσικού περιβάλλοντος.

Το ίδιο βράδυ η ομάδα «Mikriskini» στο «θέατρο Ανοιξης» συστήνει «Σκούιικ ΙΙ» ενώ στο «Coronet» το σχήμα «Ex Animo» θα ταξιδέψει πάλι το κοινό στο «Νοσφεράτου Διδόντικους ΙΙΙ».

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη, ξεκινάει το Εθνικό Θέατρο που μας καλεί στην Πειραιώς 260 αντί στη βάση του. Οι «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβατ επιστρέφουν, ξαναδουλεμένες από τον Γιάννη Χουβαρδά, με τους: Νίκο Κουρή, Θέμιδα Μπαζάκα, Δημήτρη Ημελλο, Θεμιστοκλή Πάνου, Ακύλλα Καραζήση κ.ά. για 27 μόνο παραστάσεις. Η προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο παράδοση της Κεντρικής Σκηνής του κτιρίου Τσίλλερ, μετατέθηκε για το τέλος του χρόνου. Ελπίζουμε τότε να παραδοθεί για να μη δημιουργηθούν καινούργια προβλήματα με τον προγραμματισμό του θέατρου αλλά και το έργο αποκατάστασης του κτιρίου. Θυμίζουμε πως τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Γ΄ ΚΠΣ, πρέπει να λήξουν έως τότε διαφορετικά απεντάσσονται.

Πέμπτη, τα φώτα ανάβουν και στο «Απλό» όπου επαναλαμβάνεται η καλοδουλεμένη παράσταση του Αντώνη Αντύπα «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ο’ Νηλ με τους: Δημήτρη Καταλειφό, Ράνια Οικονομίδου, Αλκη Κούρκουλο, Κώστα Βασαρδάνη, Σοφία Καλεμκερίδου.

Στο «Εμπορικόν» πάντως το ίδιο βράδυ ανεβαίνει το τελευταίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «November». Μια κωμωδία που διαδραματίζεται στον Λευκό Οίκο με κεντρικό ήρωα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος ακούει στο κοινότοπο όνομα «Τσαρλς Σμιθ». Κουτοπόνηρος, πολιτικά ανίκανος, ματαιόδοξος, υποκριτής, τελείως διεφθαρμένος ηθικά αλλά και κυνικά ρεαλιστής. Πρωταγωνιστούν ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (υπογράφει και τη σκηνοθεσία) και η Βίκυ Σταυροπούλου, κ.ά.

No comments: