Friday, October 17, 2008

Από όπερα, έργο δωματίου

Η «Αννα Μπολένα», η όπερα που έκανε διάσημο τον Γκαετάνο Ντονιτσέτι, παρουσιάζεται από απόψε (στις 8) στην Εθνική Λυρική Σκηνή (θέατρο «Ολύμπια») για τρεις μόνο παραστάσεις (19 και 22/10).

Σκηνή από την «Αννα Μπολένα». Η Τζένη Δριβάλα και η Μαίρη-Ελεν Νέζη σε πρώτο πλάνο
Η νέα παραγωγή ανεβαίνει σε «ημισκηνοθετημένη» μορφή, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με την Τζένη Δριβάλα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Δημήτρη Καβράκο (Ερρίκος Η') και τους Μαίρη-Ελεν Νέζη (Τζοβάνα Σέιμουρ), Κώστα Μαυρογένη, Σταμάτη Μπερή (Πέρσι), Ελένη Βουδουράκη, Κωνσταντίνο Κληρονόμο κ.ά.

Το έργο μάς ταξιδεύει σε μια από τις πιο αιματοβαμμένες περιόδους της αγγλικής ιστορίας. Η υπόθεση αφορά την τραγική μοίρα της Αννας Μπολένα, δεύτερης συζύγου του Ερρίκου Η'. Παρακινημένος από την επιθυμία του να παντρευτεί την ερωμένη του Τζοβάνα Σέιμουρ, ο Ερρίκος παγιδεύει την Αννα, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τον πρώτο της έρωτα, τον Πέρσι. Η Αννα οδηγείται στο θάνατο.

Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στη Λυρική Σκηνή, το 1976, σε σκηνοθεσία Ντίνου Γιαννόπουλου και σκηνικά -κοστούμια του διάσημου σκηνογράφου Νίκου Γεωργιάδη. Το 2000 η ΕΛΣ παρουσίασε ξανά το έργο, με τα ίδια σκηνικά και κοστούμια σε νέα σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη.

Από την παλιά εκείνη παραγωγή θα χρησιμοποιηθούν και σήμερα τα κοστούμια του Γεωργιάδη. Δεν θα υπάρχει σκηνικό παρά μόνο προβολές, ενώ η χορωδία με σύγχρονα μαύρα ρούχα θα τραγουδά κρατώντας της παρτιτούρες της, στο διαμορφωμένο με κερκίδες βάθος της σκηνής. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης αντιμετώπισε την «Μπολένα» ως έργο δωματίου. Επικεντρώθηκε στα κύρια πρόσωπα, τονίζοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις σχέσεις τους. Πολλά σημεία είναι χορογραφημένα, υπογραμμίζοντας έτσι με έναν άλλο τρόπο, πιο ποιητικό, τα διλήμματα των ηρώων, τις φαντασιώσεις τους, τη μοίρα τους.

Τις χορογραφίες υπογράφει η Εφη Καρακώστα, που είχε κάνει και τη χορογραφία στην παράσταση του 2000. Τη μουσική διεύθυνση ανέλαβε ο Γιώργος Πέτρου, την επιμέλεια του χώρου και των κοστουμιών η Τότα Πρίτσα και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ. Τη χορωδία διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου.

*Λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ η παράσταση της «Μποέμ», που ήταν προγραμματισμένη την Τρίτη (21/10), μεταφέρεται την Πέμπτη (23/10) την ίδια ώρα (8 μ.μ.).

Φ.Μπ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2008

No comments: