Monday, April 4, 2011

ΑΡΑΒΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ: Αφιέρωμα στο Yussuf Idris...

  • Ο πρόωρος θάνατος του Yussuf Idris, του στέρησε την χαρά να δει τον Αιγυπτιακό λαό να ξεσηκώνεται και να αντιδρά σ ένα καταπιεστικό καθεστώς. Αυτό για το οποίο σε όλα του τα έργα αναφέρεται με χιλίους τρόπους, η σιωπή των ανθρώπων, η καταστολή του λόγου και η μίζερη ζωή που τους έχει επιβληθεί. Με έμμεσο τρόπο ζητά απεγνωσμένα να βρουν την φωνή τους, να σπάσουν την σιωπή.
  • Τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο κάνουν το έργο του εκτός από κλασσικό και επίκαιρο. Η Μαρία Πανούτσου ασχολείται από το 2007 με το έργο του και έχει συλλέξει πολύτιμο υλικό για την δουλειά του.
  • Η αγορά της Κυψέλης θα παρουσιάσει ένα διήγημα του από τα πιο αγαπητά μια παραβολή, αλληγορία για την ελπίδα, τον έρωτα, την ζωή και τον θάνατο. Μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, θίγεται το κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα της Αιγύπτου, μια ιστορία για την άνιση μάχη μιας φτωχής και χωρίς μέλλον και προοπτικές, οικογένειας του Καίρου, με την ίδια την ζωή.
  • Από τους λίγους Άραβες συγγραφείς της γενιάς του, που έβαλε στο τραπέζι των προβληματισμών του, τη φτώχεια, τα σεξουαλικά και τα πολιτιστικά ήθη, καθώς και τους κινδύνους του θρησκευτικού φονταμενταλισμού.
  • Ο Yussuf Idris (1927-1991) γιατρός, λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας, κριτικός, δοκιμιογράφος, εκδότης, πολιτικό πρόσωπο, ακτιβιστής θεωρήθηκε ο πιο μαχητικός λογοτέχνης της γενιάς του και ένας από τους μεγάλους διηγηματογράφους της Αραβικής Λογοτεχνίας. Υπήρξε υποψήφιος για το Νόμπελ λογοτεχνίας.
Σπίτι από σάρκα
  • Η πανεπιστημιακός, συγγραφέας και αραβολόγος, ΕΛΕΝΗ ΚΟΝΔΥΛΗ θα μιλήσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα ‘Τέχνη και Προφορικότητα’. Η ανάγνωση του διηγήματος ‘Σπίτι από σάρκα’ θα γίνει από την ηθοποιό και σκηνοθέτη ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΟΥΤΣΟΥ και την Τυνήσια τραγουδίστρια LAMIA BEDIOUI .Στο Ούτι ο μουσικός ΜΙΧΑΛΗς ΓΙΟΥΤΛΑΚΗΣ Προλογίζει ο ηθοποιός ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ. Καλεσμένος επίσης ο μεταφραστής του κειμένου ‘Σπίτι από Σάρκα’, HESSAM IBRAHIM HASSAN.
  • Πρώτη ανάγνωση 2009 Παλιό Πανεπιστήμιο - Πλάκα
  • Δευτέρα 11/0 5 /2011 20 : 30

No comments: